Reconstruir el país, reparar els drets perduts, regenerar la vida pública. Tres eren els objectius fonamentals del Pacte del Botànic que va portar, fa dos anys, el canvi al País Valencià. Hi havia --i encara hi ha-- molt de treball a fer, però, ara que arriba l’equador i el moment de fer balanços, podem dir que el resultat d’aquesta primera part de la legislatura ha estat positiu i il·lusionant. El mandat que el poble valencià va encomanar ara fa dos anys als partits signants del Pacte del Botànic --PSPV-PSOE, Compromís i Podem-- era clar: tornar l’honradesa a les institucions valencianes, posar fi al balafiament i la corrupció i posar les persones al centre de l’acció política. I tots els esforços que hem vist en aquests dos primers anys han estat encaminats a aquests objectius, a pesar de les extraordinàries dificultats que es van trobar al Palau de la Generalitat, amb 40.000 milions de deute acumulat dels anys del Partit Popular en el govern autonòmic i l’infrafinançament històric que ha patit i pateix la Comunitat Valenciana.

L’eliminació dels copagaments, l’increment d’un 15% en la inversió social, la gratuïtat dels llibres de text, les aules públiques d’infantil de 2 anys, la recuperació de la sanitat pública universal, l’impuls a la dependència, la reparació a les víctimes de l’accident del metro de València... i tantes altres mesures que demostren que, ara sí, els valencians i valencianes comptem amb un Govern autonòmic que té clares les prioritats: més inversió en les persones i menys en circuits de Fórmula 1. Només d’aquesta manera hem pogut recuperar el clima necessari per començar també a reconstruir l’economia del nostre territori. Ho hem vist en dades que el president, Ximo Puig, va desgranar la setmana passada a les Corts, com el fet que la Comunitat ha crescut per damunt de la mitjana espanyola o que les afiliacions a la seguretat social han augmentat en 120.000 persones. Encara queda molt de camí per fer, és cert, però és que el llast de dècades de govern del Partit Popular pesa molt. Massa com per a poder desfer-se’n en només dos anys.

També a l’àmbit local s’ha deixat sentir, i molt, el canvi al Govern de la Generalitat. Més ajudes per a l’atenció social, el pagament del deute de la Biblioteca Universitària del Coneixement, el desbloqueig de la ronda Sud-oest, la pròxima construcció de l’aulari d’Infantil del col·legi Carles Sarthou o el projecte de culminació del carril bici a Borriana són només algunes de les actuacions que avalen el que hem vingut defensant en els últims anys: que, per fi, els vila-realencs comptem amb un Govern autonòmic que es preocupa i atén les nostres necessitats.

La bona notícia és que només han passat dos anys. Si en aquest temps, i a pesar de totes les dificultats, la nova Generalitat ha pogut millorar l’economia, posar les persones al focus de les polítiques públiques, acabar amb el balafiament dels recursos, tornar la dignitat a les institucions i recuperar drets, podem mirar al futur amb optimisme.

*Alcalde de Vila-real