Amb el començament del nou curs, el ritme ordinari de les parròquies i comunitats cristianes es reorganitza de nou. Entre les diferents activitats hi ha una d’importància fonamental per a la vida de l’Església: em refereixo a la catequesi. Des de sempre ha sigut l’instrument privilegiat per a la transmissió de la fe als qui manifestaven el desig de ser cristians, i de creixement en el coneixement de Crist i en la vida cristiana per a aquells xiquets i joves que, estant batejats, volen completar la iniciació cristiana rebent els sagraments de la Confirmació i l’Eucaristia. En la visita pastoral que he realitzat a la diòcesi i en les celebracions del sagrament de la Confirmació que tenen lloc al llarg del any, he pogut comprovar que en totes les parròquies hi ha catequistes que, amb la seua dedicació i esforç, fan possible que molts xiquets i joves senten parlar de Jesucrist i coneguen una mica més l’Església. A totes i a tots vull agrair-vos sincerament el vostre generós servei. També desitjo que aquesta breu reflexió en el començament del nou curs us ajude a viure millor la vostra missió.

En la situació cultural que estem vivint, hem de ser conscients que molts dels xiquets i joves que avui vénen a la catequesi de les nostres parròquies, no solament estan necessitats de saber coses sobre Jesucrist i sobre la fe, sinó de quelcom més fonamental: tindre l’ocasió de viure eixa fe, perquè molts no l’han tinguda. La primera missió nostra és possibilitar-los una experiència d’encontre amb el Senyor i que coneguen l’Església des de dins.

Si aconseguim que s’entusiasmen amb Crist, que arriben a sentir que ells també formen part de l’Església i a viure amb naturalitat la seua pertinença a la comunitat cristiana, haurem aconseguit l’objectiu més important dels processos catequètics i l’aprenentatge de la fe serà més fàcil perquè tindrà com a punt de partida la fe viscuda.

*Bisbe de Tortosa