El cens de vehicles de Vila-real arriba en l’actualitat als 36.826 vehicles. En una ciutat de 50.901 habitants, això vol dir que, si restem aquelles persones que no tenen edat per a conduir, eixim a pràcticament un vehicle per persona amb permís. Les conseqüències que aquestes xifres poden tindre en la ciutat són moltes i importants: embussos, falta d’aparcament, tensions, estrés, contaminació... en definitiva, una ciutat més agressiva i menys per a les persones, per no parlar dels efectes directes sobre l’escalfament global i el canvi climàtic.

Davant d’aquesta realitat, les polítiques de mobilitat adquireixen una gran rellevància per a millorar la qualitat de vida i treballar també en la preservació del nostre entorn.

Totes les innovacions que apareixen en aquest àmbit són importants i benvingudes, però això no ens pot fer perdre de vista una altra qüestió tan important, o més, que l’anterior: que qualsevol mitjà de desplaçament urbà garantisca la seguretat de l’usuari i de la població en general.

En els últims mesos, hem viscut una autèntica eclosió dels patinets elèctrics. Un mitjà de transport lleuger, ràpid, no contaminant, que està fent ja la seua aparició amb una certa força als pobles i ciutats de la Plana. Una nova forma de desplaçar-se per la ciutat que pot ser molt interessant i beneficiosa per a millorar la mobilitat urbana amb criteris de sostenibilitat, però que hem de ser capaços de regular de la manera adequada per a garantir la seguretat.

Aquesta tasca, però, no pot quedar disgregada en mans de les administracions locals, igual que no ho està la regulació de la circulació en altre tipus de vehicles. No té cap sentit que un veí de Vila-real que vol desplaçar-se en el seu patinet haja de conéixer una normativa específica per a arribar fins a l’estació de tren i una altra quan baixa del vagó a la ciutat de Castelló, o de Borriana, Sagunt o València. És fonamental, per a no seguir fent més gran la inseguretat que s’està generant ja al voltant de l’ús d’aquest mitjà de transport, que tots els municipis d’Espanya puguen tindre una regulació comuna, com tenim quan utilitzem la bicicleta o el cotxe. Unes normes per a tots que ens orienten sobre qüestions bàsiques per a la seguretat com l’ús de casc, la velocitat o el lloc per on han de circular aquests mitjans. Normes que han d’eixir del Govern central i la Direcció General de Trànsit i que, donada la ràpida expansió dels patinets, són ja urgents.

La mobilitat és una qüestió que ens preocupa, i molt. En els últims anys, hem fet importants esforços en aquest sentit, com la construcció del primer carril bici o la creació del primer servei d’autobús urbà, completament gratuït i únic en Espanya. Estem convençuts que, amb temps i esforços, aconseguirem canviar la mentalitat, sobretot de les generacions més joves, per a afavorir desplaçaments urbans sense motor. El patinet pot ser, en aquest sentit, una oportunitat. No permetem que una regulació deficient i fragmentada la frustre.

*Alcalde de Vila-real