El tauler polític actual cada vegada recorda més a un joc de taula, concretament al Monopoli. Sempre guanya la banca. En este cas la banca és Rajoy, qui sempre i guanyant per falta d’accions encertades de la resta de partits. Amb només 137 escons d’un parlament de 350 pareix ser que s’enfrontarà a la segona moció de censura d’una legislatura que pot ser-ho tot excepte tranquil·la.

Primer va ser Podemos, ara és el PSOE, ambdós amb el convenciment que és inacceptable que continue governat el Partit Podrit. No obstant, les maneres de fer d’un partit i de l’altre han estat força diferents. El PSOE ni vol negociar mocions de censura d’altres partits ni vol negociar la moció de censura pròpia. I això, quant menys, és irresponsable tenint en compte que el parlament és plural i que ningú ofereix xecs en blanc. Però la temor socialista fa que es mantinguen en la paràlisi de no voler arribar a acords. De voler remoure l’actualitat per a aconseguir que tot continue igual. Al final, sense negociacions Rajoy es mantindrà com a president sense ni tant sols esforçar-se. Igual que al Monopoli, sense fer res guanya la banca. En este joc Ciudadanos és un bon estratega i ha optat pel joc brut i la mentida, els escons van primer que desallotjar al PP del Govern. Amb una moció de censura presentada no es poden convocar eleccions, ho diu la constitució. Amb la moció registrada el candidat tampoc es pot canviar, ho diu el reglament. La proposta de Ciudadanos és una excusa per mantenir Rajoy mentre esperen una convocatòria d’eleccions.

Des de Compromís hem reiterat, en múltiples ocasions, que sempre estarem del costat de la decència institucional i donarem suport a qualsevol moció de censura que es presente per a desallotjar a l’únic partit polític condemnat per corrupció en democràcia. Esperem que el PSOE, qui ha registrat està moció, estiga a l’altura de les circumstàncies i comence a explicar a les formacions el seu programa de govern.

Cap partit governarà sol, és el moment de negociar i acceptar que la pluralitat política pot eixir per la porta de darrere de la Moncloa.

*Diputada de Compromís al Congrés