Més de 200 ciutats de 30 països de tot el món han pogut conéixer aquesta setmana el model d’innovació de Vila-real. El treball realitzat en els últims anys, per a redefinir les nostres estructures econòmiques i assentar un nou model basat en la innovació i el coneixement, a partir de les nostres quatre marques de ciutat, ha fet valedora a Vila-real de participar en una trobada internacional de l’envergadura i la transcendència del Fòrum Green Cities d’Intel·ligència i Sostenibilitat, celebrat ahir i hui a Màlaga. Una ciutat, per cert, amb la qual Vila-real manté ja estrets lligams a través de les dues fires germanes de transferència que celebrem ambdós municipis: Destaca i Foro Transfiere.

Les ciutats s’enfronten a importants reptes de futur. I les institucions hem de ser capaces de donar resposta a aquests reptes, incorporant les tecnologies i noves formes sostenibles de gestió de l’espai urbà que integren la ciutadania en la construcció de ciutats més intel·ligents i eficients; més amables i avançades. Aquesta ha estat la principal conclusió del fòrum malagueny que ha posat sobre la taula diferents models innovadors, confrontant la fórmula vila-realenca amb altres com la de la mateixa Màlaga, l’Hospitalet del Llobregat, Sevilla, Càceres o Arequipa (Perú).

Tal com vaig defensar en la taula d’alcaldes de Green Cities, la presa de decisions i la definició del model propi d’innovació social ha de respectar en tot moment la idiosincràsia del municipi, posant sempre la tecnologia al servei del ciutadà per a generar un relat de ciutat compartit per tos. En el cas de Vila-real, partim d’una societat d’origen agrari que va haver de fer front a gravíssimes dificultats, arran de les gelades de la segona meitat del segle XX, reinventant-se en una ciutat puntera i referent en la indústria del taulell. Una ciutat amb un entramat social fort i dinàmic, emprenedora. És per això que el model d’innovació de Vila-real parteix d’una premissa bàsica: una aliança amb la societat civil, amb l’entramat empresarial i associatiu que, des de l’any 2011, hem anat teixint al voltant de les nostres quatre grans marques de ciutat. Marques que responen a una pregunta bàsica per afrontar el futur: quines condicions ha de complir un individu i una societat per a ser viable?

La resposta que hem donat a Vila-real a esta pregunta fonamental és la que ens identifica i sustenta el nostre model d’innovació. Som una ciutat innovadora, que vol donar noves respostes i solucions als nous reptes que se’ns presenten, articulant el progrés al voltant del coneixement ( de la Ciència i la Innovació); una ciutat que vol formar-se i formar al llarg de totes les etapes de la vida (educadora); que vol compartir el coneixement amb els altres (de congressos) i que pren cura del seus i del seu entorn (de la salut i de l’esport). En definitiva, una ciutat que avança amb una fulla de ruta clara i compartida.

*Alcalde de Vila-real