Aquest diumenge vam celebrar el 8 de març, Dia Internacional de la Dona, amb un èxit total de participació en tots els actes del cap de setmana pensat per donar visibilitat a la tasca de les dones, a més de les nostres lluites i les nostres reivindicacions. I ahir, poques hores després, tornàvem a plorar amb ràbia l’assassinat d’una dona a Castelló de la Ribera, morta d’un tret i víctima 1.048 del terrorisme masclista.

Divendres passat celebràvem el reconeixement a Reyes Santamaria, una dona ferma en les seues conviccions, defensora acèrrima de la transversalitat de gènere en totes àrees municipals, i que malgrat les resistències trobades al camí, ha continuat en la tasca convençuda i convencent. Ella és una mestra per a totes les que hem pogut treballar amb ella i ha viscut el costat més dur de la violència masclista en la Casa d’Acollida per a Dones Maltractades de Castelló.

Reyes i tantes altres ens han ensenyat que la violència masclista se’ns ha fet dolorosament quotidiana i continua sent més brutal de la desigualtat social existent entre dones i homes als diferents àmbits de la vida. Ens calen molts 8 de març per a lluitar contra el sostre de vidre, perquè encara tenim molt difícil l’accés als càrrecs directius i tenim limitades les possibilitats de promoció laboral i, per tant, l’autonomia i la independència.

A més, la pobresa té rostre de dona, eixa és l’arrel de les desigualtats. El 80% de les rendes més baixes, les de menys de 12.000 euros a l’any, són rendes de dones. La situació d’ocupació femenina es caracteritza per la precarització més gran i una major taxa de temporalitat i parcialitat.

És evident que queda molt per fer si cal que en Magdalena instal·lem quatre punts violeta a la ciutat, els quals tenen com a objectiu treballar la prevenció, recordar que l’ambient festiu no disculpa cap actitud abusiva i, a més a més, explicar a la població, homes i dones, com actuar si presencien qualsevol agressió o situació de risc. Sí, ens queda molt per aconseguir i per això, per a mi, com per a tantes persones, cada dia és 8 de març.

*Regidora de Feminismes de l’Ajuntament de Castelló