Demà farà dos anys d’ençà que la ciutadania va dir adéu al bipartidisme. De la veu de la gent va nàixer l’Acord del Grau, fruit del diàleg de les forces progressistes, que acordaven un programa de govern que no tots van voler treballar perquè esdevingués una realitat.

El programa té la marca de Compromís, i es nota només veus les iniciatives i els objectius: canviar la imatge, els valors i la vida d’aquesta ciutat que durant massa temps ha estat abandonada per polítics que pensaven més en el poder que en els problemes dels ciutadans. Dos anys en què hem passat de la subvenció arbitrària a l’ajuda ponderada i el conveni explícit. Durant els quals hem deixat de menysprear la nostra llengua. Invertint en educació, barris, patrimoni, esport, parcs, perquè la ciutat mire per fi a Europa. Apostant per mantindre i cuidar allò que tenim en lloc de fer projectes fantasma que ens costen milions. Dos anys fent una aposta per la inclusió social, dotant-la de recursos, la qual cosa ha suposat que els veïns s’acosten a l’ajuntament perquè saben que tindran resposta. Dos anys de processos participatius, parlant directament amb la gent, comptant amb ells per decidir i explicant els pressupostos. Mai en un sol web la ciutadania havia tingut tanta informació per fiscalitzar i controlar el seu govern. Hem creat ocupació, hem millorat el transport públic amb noves rutes i horaris. Hem defés la igualtat de les persones, siguen com siguen i vinguen d’on vinguen. I estem recuperant la memòria.

Ens queda feina: cal acabar el Pla General d’Ordenament Urbanístic, document fonamental pel creixement de la ciutat del qual Castelló careix per la cabuderia i prepotència de la dreta. Ens queda molta feina, projectes i necessitats per cobrir. Ens falta temps, però sabem que les nostres passes decidides són les que vostés volen. Amb valentia canviarem els valors d’aquesta ciutat als quals alguns van ficar preu per tindre sobrecostos i campanyes pagades. I, al fer-ho, van oblidar que les coses que realment tenen valor no tenen preu. Tenim un compromís, sols els necessitem a vostés i esdevindrà una realitat.

*Regidor de Compromís per Castelló