El meu Facebook, i el de moltes companyes i companys de Compromís, ens recorda que ara fa tres anys vam entrar a governar la ciutat de Castelló un grup de persones il·lusionades, amb ganes de canviar la política local per poder transformar la nostra ciutat. Tres anys després, tenim la mateixa il·lusió i les mateixes ganes per consolidar els canvis iniciats i aconseguir-ne de nous

24 anys del Partit popular ens havien deixat una ciutat assolada i desolada. Amb una ciutadania avergonyida, desencantada. O pitjor, manipulada. D’un partit que la justícia ha declarat que és corrupte com a partit. De res van valdre, eixe 2015, les pràctiques habituals dels peperos locals. Va haver-hi gent que es va negar a repartir més caixes de vots. Va haver-hi votants del Partit Popular que no van voler seguir fent costat a un govern que havia portat a Castelló a uns límits de deixadesa molt gran.

Encara així, el PP va treure 8 regidors. El PSPV va treure 7 i van tindre el mateix nombre de regidors tant Ciudadanos, com Compromís, com Castelló en Moviment. 12 regidors la dreta, 15 l’esquerra.

Amb una sensatesa que ha caracteritzat molts moments d’aquesta legislatura, els tres partits d’esquerra vam elaborar l’Acord del Grau. I amb més o menys implicació, l’hem tirat endavant. Està penjat en la web municipal, on es pot comprovar el nivell d’execució i les proves d’aquesta execució. És un orgull per a nosaltres haver tombat 24 anys del PP. Amb l’aritmètica resultant, podria haver eixit un govern de qualsevol altre color. Ciudadanos ha estat un suport inimaginable per a les propostes del PP, tant a Castelló com a l’Estat espanyol. Vull també aprofitar per a donar-los les gràcies als dos perquè la seua manera de fer oposició, errant, agressiva i amnèsica, ha provocat la cohesió dels signants de l’Acord del Grau.

Però per fer possible la seua repetició, caldrà que els tres partits signants treballem, el temps que queda fins a les eleccions, per tal de seguir barrant el pas al partit declarat corrupte per la justícia. I treballar per consensuar propostes, amb el focus posat en la ciutadania i els seus problemes i no amb candidats i els seus egos.

Tenim reptes molt grans al davant. I no és el menor la necessitat de reeditar l’Acord del Grau i de consolidar un govern d’esquerres en el que esperem que se sumen a treballar les persones de Castelló en Moviment que isquen elegides. El nostre pla de govern per a la legislatura vinent serà valent i ambiciós. Però no podem acceptar que se’ns acuse des de fora de falta de convicció i de valentia. Un govern de consens implica que totes les parts siguen capaces d’actuar amb generositat, sense desconfiances. Sense demandes de demostrar pedigrís i ADN els uns als altres.

Amb la voluntat d’arromangar-se a treballar, que hi ha molta feina. I des de dins, des del govern, les coses es veuen diferent. A les eleccions que vénen calen candidatures amb vocació de governar. No es transforma la ciutat des de fora del govern. Es transforma en la gestió del dia a dia. Estem construint per al futur, i volem que cada canvi, cada millora, sigue permanent. Construïm per al futur. I el futur de la ciutat pinta molt bé si no es descavalca ningú. Ens posem a treballar per fer eixe futur possible des d’ara mateix.

*Vicealcaldessa de Castellón