Fa tot just quatre anys, al voltant del 9 d’octubre de 2014, Castelló en Moviment es perfilava com l’espai polític de confluència necessari per al canvi a Castelló. Gent arribada de diversos moviments socials i diferents formacions polítiques vam ser capaces de posar-nos d’acord per a impulsar una candidatura municipalista sòlida capaç d’il·lusionar a la ciutadania amb un missatge transformador clar. Gràcies a l’enorme treball realitzat per aqueix moviment ciutadà, CSenM va arribar a l’Ajuntament, la qual cosa va ser decisiva per a superar la majoria absolutista del PP que tant de mal estava fent a Castelló. Però l’objectiu de CSenM no era únicament desbancar al PP sinó, i açò era el més important, havíem de ser garants d’un canvi radical en les polítiques municipals. Un canvi que havia de situar a les persones al centre de totes les decisions atenent amb urgència l’emergència social i ambiental que patim. Transparència, participació, feminisme i medi ambient eren eixos irrenunciables que havien de marcar aquest cicle.

Si el canvi ha cobert les expectatives generades és una cosa que haurem d’avaluar amb detall i que la ciutadania valorarà en les pròximes eleccions, però del que no hi ha dubte és que CSenM ha demostrat ser un projecte seriós i responsable que, com a formació municipalista, ha treballat exclusivament per a Castelló. Un espai que va créixer a partir de la generositat de totes i tots els que van integrar aquesta candidatura, una candidatura d’unitat que, lluny de repartir-se els llocs d’eixida a l’ombra d’un despatx, va apostar per triar a les seues candidates en unes primàries en llista única obertes a tota la ciutadania. Mai abans cap partit polític s’havia obert així a la participació ciutadana davant unes eleccions. Els seus vots van avalar la transparència i coherència de CSenM i vam aconseguir, amb quatre regidores, una fita històrica a Castelló.

Lluny de ser un model superat, la proposta per CSenM el 2014 segueix sent vàlida i necessària. El nou cicle que ara comença requereix seguir aprofundint en les candidatures d’unitat reforçant la participació i els espais de debat i presa de decisions.

*Regidor de CSenMoviment