Venen les festes de Nadal o també conegudes en moltes famílies com les festes de Sant Estómac Màrtir o Festes de la Santa Visa, ja us imagineu perquè... però està clar que cada u les celebra com vol, o inclús pot no celebrar-les pel motiu que siga. La veritat és que a mi m’agrada el Nadal, el veig una bona excusa per gaudir de temps amb la família, per fer festa, per acomplir rituals, per recordar infantesa o acostar amb eixos records a persones que ja no ens acompanyen.

Amb totes aquestes excuses és l’època de l’any on es produeix un fort increment del consum, així en general, però també és una època en la qual sembla que els bons hàbits que tenim tots l’any també agafen vacances i adoptem conductes poc sostenibles. Després passa el que passa, i comencem l’any amb penediments de tant com hem menjat i begut, de tant com ha sobrat i ha anat al fem, de tant com hem gastat en regals poc útils... Però açò ens ho podem evitar si planifiquem una miqueta.

Com sempre, la prevenció és la millor medicina. Al llarg de l’any, des de les institucions es fomenten hàbits de consum sostenibles i caldria fer un reforç en dates com aquestes i fer que totes i tots prenguem consciència de les conseqüències que el consum desmesurat pot ocasionar.

I tornem a la planificació. La imatge tradicional de la taula ben pleneta pertany al passat. La societat del benestar hauria de prioritzar la qualitat sobre la quantitat, ja que el menjar que es llença no aprofita a ningú. Per això cal pensar un menú, les racions i triar els productes que consumirem perquè a més de buscar evitar embolcalls innecessaris caldria fomentar el consum de productes locals que redueixen desplaçaments i consum d’energia, a més de contribuir al desenvolupament econòmic de la nostra zona. Però si ens veiem obligats a adquirir joguets, menjar, regals que venen en caixes o complicats embalatges, o si sabem que la festa que anem a fer genera ampolles de vidre, gots i plats de plàstic, abans de començar el caos de la festa, podem habilitar espais i sistemes per dur a terme la tasca de separacions de les deixalles i véncer la mandra de fer-ho a l’hora de recollir quan totes i tots hagen marxat. I què fem amb el que ens ha sobrat? Doncs una bona cosa és recordar eixos plats que es feien amb les sobres i que les vostres iaies els convertien en una cosa nova i deliciosa.

Altra cosa que comporten estes festes són desplaçaments: per visitar a la família, per quedar amb les amistats o companys de feina, per acudir a totes les activitats que des de l’Ajuntament s’han organitzat, per fer les compres, per tornar els regals poc encertats... Per tot això, des de l’Ajuntament hem posat horaris especials per al transport públic perquè agafar el cotxe en estes dates pot convertir-se en tota una aventura. Aparcar el cotxe i gastar mitjans alternatius de transport és bo per al medi ambient, per a la nostra butxaca i per a la nostra salut mental a l’evitar-nos l’estrés de buscar lloc per aparcar.

Desitge que passeu unes bones festes plenes d’alegria, de temps en família, on es complisquen les vostres il·lusions. I que rebeu molts regals, materials i immaterials. I perquè puguen estar plenes de futur, fem-les més sostenibles.

*Vicealcaldessa de Castelló