La xenofòbia està latent. Trobem una Europa immersa en una crisi migratòria alimentada amb discursos de por no se sap a què. Ens enfrontem a governs que volen deixar a la deriva vaixells carregats de persones a les costes de la nostra mar. Un exemple ha estat la detenció de Carola Rackete, que després de rescatar 53 persones es disposava a desembarcar a Itàlia després d’una travessia de 12 dies.

La crisi dels refugiats ens impregna, però ací també tenim detingudes persones que no han comés cap delicte. Entren al país de manera irregular i les priven de llibertat durant un màxim de 60 dies per a resoldre el seu expedient amb l’expulsió o retorn. És el cas dels CIE o Centres d’Internament d’Estrangers.

El Servei Jesuïta Migrants-Espanya elabora anualment un informe sobre aquests centres. L’any passat es va facilitar aquest document al Senat amb el títol de Sufrimiento Inútil. Fins Ramiro Garcia, que durant més de huit anys va ser un dels jutges de control del CIE de Madrid, afirma que són llocs de patiment i espais d’opacitat i impunitat policial.

Aquest tema malauradament es troba d’actualitat després de la mort del jove marroquí M. Abouobaida al CIE de Zapadores a València. Com cada dimarts, diverses organitzacions ocupen la porta del CIE en senyal de protesta i, aquest darrer, a més, volia retre homenatge al jove, però la policia encarregada de salvaguardar la concentració va prendre una desafortunada actitud, segons denuncien, i va decidir «acorralar contra el mur» i «identificar agressivament» les persones que es concentraven davant per a exigir mesures polítiques migratòries distintes que passen per alternatives d’acollida, però mai d’internament. Tot el nostre suport. Cap persona és il·legal.

*Compromís per Vila-real