Aquesta mateixa setmana es feia públic un informe de la Comissió per a l’Alimentació, Agricultura i el Camp (RSA, en anglés) en el que han participat experts en la indústria agroalimentària i en polítiques mediambientals i de sanitat, que descriu els darrers 70 anys com un procés destinat a crear aliments cada vegada més barats que ha tingut conseqüències perverses i perjudicials.

Un document que alerta dels greus riscos per a la salut i el medi ambient que han generat dècades d’agricultura intensiva, amb resultats devastadors per al camp britànic i per al benestar físic de les noves generacions i que ens hauria de fer reflexionar sobre quin és el model que volem. Tot i que l’estudi se centra en el Regne Unit, les dades són extrapolables a la nostra terra. Des de Compromís hem treballat i ho seguim fent per a impulsar mesures que van des de la conscienciació ciutadana per a combatre aquesta amenaça fins a les polítiques actives en favor del canvi necessari.

Perquè el problema no només està en el preu al qual venen els productors allò que conreen. El cost el paga tota la societat, amb un medi ambient degradat, un espiral de mala salut i nuclis urbans més empobrits.

Les conseqüències també les veiem en l’àmbit sanitari, amb noves malalties relacionades amb una dieta pobra, com per exemple la diabetis del tipus 2, el cost econòmic de la qual s’aproxima als 30.000 milions anuals. Això, sense tenir en compte els gasos d’efecte hivernacle, culpables de nombroses malalties que cada dia ens afecten més i de la desaparició de nombroses espècies.

Hem de preparar-nos per a reformes que s’haurien de fer ja en la propera dècada. Està en joc la nostra salut i la dels nostres descendents.

*Portaveu Compromís per Vila-real