Durant el passat ple municipal només vam poder fer-li una pregunta a l’alcaldessa Amparo Marco referida a l’ús que ha fet el PSOE de la cartelleria municipal i del programa del Carnestoltes del Grau en benefici propi com a propaganda electoral de Marco, però si haguérem tingut la possibilitat de fer alguna pregunta més, li haguérem preguntat a Marco per les mesures preses per l’Ajuntament en situacions d’alta contaminació ambiental com la que estem patint aquests dies a Castelló.

Portem quasi dues setmanes consecutives superant els límits legals establits per la Comissió Europea i les recomanacions de l’OMS per a les partícules anomenades PM10. Malgrat que les notícies publicades culpen de la situació a l’anticicló que ens acompanya des de fa dies, la realitat és que els anticiclons no contaminen, sinó que qui contamina són bàsicament els vehicles a motor i l’activitat industrial.

De les 26 ciutats que aquests dies superaven els marges legals de concentració de contaminants en el seu aire, Castelló és una de les que no compta amb un protocol contra la contaminació i a més és una de les poques que aquests dies no han pres cap mesura correctiva per a evitar els seus efectes nocius en la població malgrat tindre un dels polígons industrials més contaminants del país i ser una de les ciutats amb més cotxes per habitant de tot l’Estat. Tot i que les ciutats amb més de 100.000 habitants han de tindre protocols per a intervindre i actuar quan hi ha aquests pics de contaminació, Castelló no en té, de protocol i l’Ajuntament s’ha limitat a esperar que canviem les condicions atmosfèriques no sé jo si fent una rogativa i encenent espelmes al sant del ram. A Espanya moren a l’any unes 10.000 persones per la contaminació ambiental i en situacions com la que ara patim a Castelló, augmenten els problemes sanitaris especialment entre les persones amb malalties cròniques. Dic jo que alguna cosa haurà de fer l’Ajuntament per protegir la seua gent. Sincerament crec que més que agermanar-se en multinacionals industrials, caldria elaborar plans d’actuació i executar mesures estructurals que milloren la qualitat de l’aire que respirem.

*Regidor de CSenMoviment