L’altre dia un company de corporació deia en una tertúlia que a ell li tenia igual qui governara a València o a Madrid mentre es compliren les reivindicacions de Castelló. No estic d’acord perquè als veïns i les veïnes de Castelló ens va millor o pitjor segons qui ens governe. Com deia Alejandro Sanz «no es lo mismo, es distinto». I això val tant en governança local, provincial, autonòmica i estatal.

Anem per pams. En l’àmbit local no és el mateix autoproclamar-se bons gestors que baixar el deute municipal del 80% al 18%. No és el mateix inaugurar rotondes que quadruplicar les inversions. No és el mateix dir que fer, ni prometre que complir. No és el mateix dir que et preocupa l’ocupació i no fer res que dir-lo i augmentar un 650% el pressupost local. És diferent utilitzar barracons per sistema que fer més de 2.500 actuacions a l’any en les escoles. No es lo mismo retallar fins aconseguir mínims històrics en transport públic a Castelló que aconseguir en tan sols tres anys rècords d’usuaris amb un augment del 34%.

Supramunicipalment podríem comparar com ens afectava el deute de la Generalitat amb l’Ajuntament de Castelló i com Ximo Puig l’ha reduït a mínims històrics. No és el mateix ficar impediments per part de la Diputació per trobar una solució amb el Pablo Herrera que cedir la propietat per part de la Generalitat d’una part del Sindical. No es lo mismo. En el desdejuni empresarial que ahir organitzaven Mediterráneo i Bankia, les cares de satisfacció dels representants del govern de la ciutat ho deien tot. Vam eixir amb un grapat de bones notícies: Castelló serà la seu del primer fòrum Espanya-Japó en 2019; aquest mes es presentarà el projecte de l’edifici de Borrull i a més el Consell serà el partner financer del projecte Green Wet Marjaleria, que té el vistiplau de la Unió Europea.

No és el mateix anunciar que fer. Dilluns vam tindre la visita del ministre socialista Ábalos i a més de fer anuncis va presentar fets. El seu antecessor, De la Serna, segurament haja sigut dels ministres que més va xafar Castelló però malauradament no va deixar molt més que anuncis i esmenes públiques a la utilitat del tercer fil. Bo, sí, va deixar un infaust record per al món de l’estiba del port de Castelló. Ábalos va comprovar la millora de la connexió amb les comarques del nord (sense retard per cert) i va explicar com, si el PP hagués tingut voluntat política, eixa millora de freqüències podria haver-se fet en gener amb el Govern de Rajoy. Però clar, no és el mateix prometre que actuar. També va anunciar que l’AP-7 serà gratuïta a partir de gener del 2020. Que no dubte ningú que els socialistes de la província lluitarem i insistirem, governe qui governe, en què això es complisca. Però ja veuen que no ens senta mal un govern socialista a Madrid.

Ens trobem molt de soroll en el dia a dia, hem sentit multitud de vegades dir a l’oposició que no som bons gestors, que l’alcaldessa Amparo Marco no és reivindicativa o apuntar-se el tanto de certes polítiques efectuades per governs on el partit socialista forma part. Queda molt per fer, molt per treballar i per reivindicar però els fets són clars. No es lo mismo qui ens governe, es distinto.

*Portaveu del Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament Castelló