Sovint he escoltat a la terrassa d’un bar persones que plantegen activitats, millores per al seu barri, activitats lúdiques per a determinats col·lectius i clar, o perquè són noves a la ciutat, o perquè no entenen com funciona l’administració o per altres mil raons no saben que tot això que plantegen igual, i dic només igual perquè dependrà del cas concret, és més fàcil de dur a terme del que s’imaginen. Des de la regidoria de Participació Ciutadana treballem, des del començament de la legislatura, per comptar amb una ciutadania organitzada i conscient. I per aconseguir aquest objectiu hem fomentat que qualsevol persona que vulga plantejar propostes que ajuden a millorar la vida de la ciutadania, per tindre una ciutat millor, tinga on dirigir-se.

Les idees, les ocurrències, les propostes no sobreviuen sense organització. En els processos de participació on line també es té en compte la part presencial, ens reunim amb qui proposa i el posem en contacte presencial amb el personal tècnic. Si hi ha alguna associació que es puga veure directament implicada en la proposta també els hi posem en contacte. És més freqüent que les proposicions vinguen de part d’associacions.

Tot i que votar propostes és una forma de participació puntual, la intenció és mobilitzar la ciutadania per crear un sentiment de pertinença amb la ciutat que farà que es preocupe per la ciutat i pels afers comuns. En cap moment es vol llevar representativitat a cap associació.

Millorar la societat requereix esforç, perseverança, consciència, per part de les associacions i per part de l’administració que pot optar per afavorir les associacions o ignorar-les. Volem que les associacions no es queden a fosques. Ens hem proposat, des del primer moment, enfortir el moviment associatiu. Hem treballat de valent per donar formació a les associacions per tal que es puguen adaptar als canvis normatius i tinguen fàcil presentar-se a subvencions i tramitar propostes.

Hem fet valdre l’enorme contribució que l’existència d’associacions té en la millora de la vida de les persones i de la ciutat. Hem volgut mostrar que cada euro que l’ajuntament dóna a les associacions, aquestes en retornen tres a la ciutat. I ho fan amb activitats, amb personal voluntari. Ho hem fet inicialment sols amb les associacions veïnals i la intenció és aplegar a totes les associacions que reben subvenció municipal des d’altres àrees de participació. La riquesa d’aportació de les associacions culturals és enorme. La contribució de les entitats de benestar social o el treball per la igualtat de les associacions de dones crea xarxes que porten a repensar les maneres de treballar conjuntament.

Cal que les associacions siguen transparents en la seua gestió i complidores de les normes com a rebedores de diners públics, per tant hem de fer l’esforç per facilitar la formació i la informació perquè s’entenga perquè es demana una documentació o una altra. I l’administració ha d’estar preparada per a assumir i respondre a les ganes de participar de les associacions.

Des de l’administració hem de donar a conéixer el treball desinteressat que es fa des de les associacions, ja que són una pota imprescindible quan parlem del model de ciutat que volem per a Castelló.

*Vicealcaldessa de Castelló