Hui estrenem la Fase 1 i amb això augmenta la nostra responsabilitat individual i col·lectiva. No podem abaixar la guàrdia, perquè després de tant d’esforç no podem fer pa-sses enrere. Hem de continuar actuant de forma responsable i pensant en els altres i en nosaltres mateix. És fonamental seguir les recomanacions sanitàries dins d’esta desescalada, per a avançar sense riscos.

Amb la Fase 1 s’inicia també una etapa de reactivació econòmica en molts sectors, principalment l’hostaleria, que ha estat durament castigada pel confinament obligat per l’emergència sanitària. Des de l’Ajuntament de la Vall d’Uixó hem sigut sensibles amb la seua situació i este any els bars i restaurants que tinguen terrassa no hauran de pagar la taxa per ocupació de la via pública.

Açò suposa un important esforç econòmic per a les arques municipals, però ara és moment d’estar al costat de qui més està patint esta crisi. Conscients també que els locals de restauració han de reduir l’aforament de les terrasses un 50%, de forma excepcional i temporal podran ampliar-les per a pal·liar esta pèrdua d’espai i garantir la distància de seguretat que marca la normativa del Govern.

La Policia Local ja ha estat durant tota la setmana visitant els bars i restaurants que ho han sol·licitat, ja que cal fer un informe per a compatibilitzar l’activitat econòmica amb l’accessibilitat, l’ús de voreres i el pas de vianants. Sense dubte, són dos mesures que alleujaran la situació d’un sector que té un pes important en la nostra ciutat i que ara comença a veure la llum al final del túnel.

Hui també reobrim la Biblioteca Municipal, únicament per a realitzar préstecs i devolucions. I demà el Cementeri Municipal ja podrà rebre visites, amb control d’accés i aforament per a evitar acumulacions de persones en l’interior. De moment les instal·lacions esportives i la resta d’espais culturals i socials no obriran les seues portes. No podem precipitar-nos, perquè la salut és la prioritat.

Per això des de l’Ajuntament estudiarem detingudament la celebració d’actes de qualsevol tipus que suposen la concentració de gent en la via pública o en edificis municipals, encara que el Govern d’Espanya ho permeta amb una reducció de l’aforament. Som l’administració més propera i hem de vetllar per la seguretat dels vallers i valleres i garantir la seua seguretat. Tot arribarà, però al seu degut temps i sempre que es puguen mantenir totes les condicions d’higiene i prevenció.

DINS D’ESTA prioritat per garantir la protecció dels més vulnerables, la setmana passada vam començar el repartiment de les mascaretes FFP2 a les persones majors de 60 anys, el col·lectiu de major risc. Cada vesprada, personal municipal, Policia Local i Protecció Civil estan repartint 8.600 unitats porta a porta, per a evitar robatoris en bústies com els que s’han produït en altres municipis.

A la protecció dels més vulnerables també hem destinat més de 130.000 euros des de l’inici de la pandèmia, entre el reforç del Llar Sagrada Família, l’atenció domiciliària i ajudes socials. Una inversió i un treball que han donat els seus fruits, perquè no ha hagut contagis a la residència de gent gran. Cal seguir esforçant-nos, perquè no anem a deixar ningú enrere.

*Alcaldessa de la Vall d’Uixó