El mes d’abril ha estat especialment dur a Almassora. Al confinament per la covid-19 se’ns van afegir diverses jornades de pluges torrencials que van negar la nostra costa i van generar quantiosos danys. En poques hores es van acumular un terç de les precipitacions que solem tindre durant tot un any. I la zona més propera a la costa va ser una altra vegada la gran afectada.

Al patiment dels veïns i les veïnes que viuen tot l’any a la platja (amb la casa inundada en ple període de confinament) s’hi va sumar els dels que hi tenen segones residències, que en un primer moment van haver de patir l’angoixa de no poder ni anar a veure en quin estat es trobaven els habitatges ni a quantificar els danys per demanar compensació econòmica a les asseguradores.

Pèrdues econòmiques, cases familiars afectades, patiment i incertesa són una fòrmula que es repeteix amb massa freqüència a la mar d’Almassora i que a l’equip de govern del PSOE i Ciudadanos sembla que li és igual. Des de Compromís per Almassora vam presentar una moció al Ple de l’Ajuntament per tal que es revisen els protocols antiinundacions i per a demanar ajudes a altres institucions per fer front als danys, a més d’estudiar actuacions a llarg termini, per exemple, en el sistema d’extracció que tenim i que ha demostrat no ser suficient.

Tant els socialistes com els seus socis van rebutjar la nostra proposta utilitzant com a excusa un estudi encarregat mesos abans de les inundacions i evidenciant que si no es poden posar la medalleta, les solucions reals no els interessen. Ni tan sols han comunicat a quant s’eleva la quantia dels danys de les últimes inundacions. Tot per no voler fer autocrítica i revisar el que no funciona. Per no voler reconéixer que la resposta davant aquests fenòmens no és suficient per evitar les catàstrofes cada volta més grans que pateixen i patiran els veïns i les veïnes de la platja.

És evident que aquestes situacions són cada vegada més intenses. Almassora i la nostra mar necessiten mesures a curt termini i solucions de futur. Calen respostes sostenibles i que perduren en el temps per tal de posar fi a aquest problema històric que s’ha agreujat en els últims anys. Cal garantir per fi la seguretat dels nostres veïns i veïnes i deixar de donar-los l’esquena.

*Portaveu del Grup Municipal Compromís per Almassora