Avui és per mi un dia especial. Fa dos anys i nou mesos que sóc regidor de l’Ajuntament i no hauria d’impressionar-me. Però que volen que els diga, mai havia estat en la constitució d’una nova corporació i em fa molt de respecte. No a soles és pel protocol, ni per l’orgull del fet que et nomenen regidor del teu poble, ni per eixir a la plaça Major i escoltar com sona la campana Àngel dalt del Fadrí, no.

És la responsabilitat. És tot allò que significa representar al poble de Castelló i el Grau, a tota eixa gent que ha confiat en nosaltres, en el projecte de Compromís, per ser la seua veu en les institucions de la nostra ciutat.

Siguem clars. L’Ajuntament és la institució que està més prop del ciutadà, és un espai d’unió directa. Als regidors i regidores del teu poble te’ls creues pel carrer; parles amb ells, els mires als ulls, eren i tornaran a ser els teus companys de treball; o són eixa persona que t’atenia quan anaves al banc, a la tenda, a l’advocat... Som els mestres, els hostalers, els dependents, els enginyers... en definitiva, som el veïnat amb la responsabilitat d’organitzar la ciutat. Governant amb diàleg i amb acords.

I és que d’això es tracta, de governar.

El passat 26 de maig la ciutadania va parlar. El bloc d’esquerres va veure com s’incrementava el percentatge de votants que apostaven per reeditar un nou Acord del Grau. Des de Compromís ho teníem clar, Castelló necessita un govern estable i progressista, i per això estem i anem a treballar. Quan escric aquestes ratlles m’agradaria dir que açò ja està fet. Però no, per desgràcia encara ens falta molt per aprendre a governar en coalició. Venim d’èpoques de bipartidisme on s’entenia la política com una lliga de futbol, on es volia guanyar, quedar el primer, i no s’adonaven que es tractava de sumar, d’aportar el millor de cadascú, de parlar i acordar. L’estabilitat és necessària per a la ciutat. Tota la força transformadora que té l’Ajuntament, tota la capacitat que té per encarar els diferents reptes als quals s’enfronta la societat de Castelló i per realitzar totes les inversions que urgeixen a la ciutat, necessiten un govern estable.

I l’estabilitat en el nostre Ajuntament sols la pot aconseguir el PSOE de dues maneres, una pactant amb Ciudadanos o optant per un govern progressista amb Compromís i les altres forces d’esquerra.

Som conscients que hem obtingut un regidor menys en aquestes eleccions i sembla just que caldrà adaptar les responsabilitats. Qui més pes té, segurament ha de gestionar més. Però també és obvi que cal mantenir un govern de coalició, perquè en el passat ja hem fet un treball enormement transformador en regidories com esports, cultura, educació, igualtat o el treball que suposa tot el Pla de Gestió de residus... Una feina que podem, i volem, continuar desenvolupant.

No s’entén que allò que ha millorat la vida dels castellonencs i castellonenques de la mà de Compromís, ara no ho continuem treballant nosaltres per incrementar eixa transformació.

Avui serà un gran dia, i nosaltres estarem representant al nostre poble, i a la gent honrada i progressista de Castelló. Especialment perquè aquesta ciutat s’ho mereix, i especialment, perquè per això ens van votar vostés.

*Regidor de Compromís per Castelló