Si té vostè un xicotet comerç i vol conservar el seu model de negoci familiar o condueix un taxi o creu que serveis com l’aigua són drets de la ciutadania que cal mantenir, li interessarà el que vaig a dir. Potser vostè va sentir parlar fa uns mesos del TTIP, un tractat de lliure comerç entre l’UE els EEUU. Un tractat que, malgrat el secretisme que l’envolta, va ser rebutjat àmpliament per la societat europea amb mobilitzacions i campanyes que van aconseguir aturar-lo momentàniament, duent el TTIP a una mena d’hibernació. Però d’altra banda, els defensors de posar tots els recursos a la disposició de les grans multinacionals van aprendre dels seus errors i han llançat el seu contraatac: un tractat conegut com a CETA, un acord integral d’economia i comerç amb Canadà.

Si analitzem aquest tractat, veiem que és un nou atac a l’Estat de Dret, als drets socials, laborals i el medi ambient. Aquest és un tractat enormement preocupant per als ajuntaments, ja que afectarà a les competències i autonomia municipals, elements fonamentals per a millorar la contractació, els serveis públics i l’enfortiment del teixit social dels nostres pobles.

La resposta de Rajoy i els seus «palmeros» ha sigut ratificar aquest mateix mes l’acord sense la necessària informació ni debat públic, malgrat la seua transcendència. Els vots de PP, PSOE, Ciudadanos, PNB i PdeCAT, van impedir fins i tot que, a proposta d’Unidos Podemos, el Tribunal Constitucional es pronuncie sobre aquest tema, deixant una vegada més que prevalguen els beneficis privats sobre l’interès general.

CsenM demanarem en el pròxim ple que l’ajuntament faça un informe sobre la repercussió que el CETA pot tenir en l’economia de Castelló i que ens declarem ciutat contrària al CETA. De moment,la resposta ha sigut que l’ajuntament no és competent en temes d’acords internacionals i que declarar-se contraris al CETA anticipa els resultats d’uns estudis que no tenim. No disposar d’aquests estudis no ha impedit a PP, C’s i PSOE ratificar-lo. Esperem que el govern municipal accepte fer l’estudi i poder així il·lustrar als seus companys de partit a Madrid.

*Regidor de CSen Moviment