Divendres 9 d’octubre s’hauria d’haver celebrat arreu del nostre territori, la Diada del País Valencià. Una data en què les valencianes i els valencians reivindiquem els nostres orígens, la nostra cultura i les nostres tradicions. Una Diada en què milers de persones acudixen a la marxa cívica de València i acompanyen la Senyera pels carrers de la ciutat. A Vila-real, el Correllengua organitzat la vespra del dia 9 és l’acte principal d’esta celebració.

Malauradament, la pandèmia de la covid-19 ha obligat a cancel·lar moltes de les celebracions que acostumem a fer cada mes d’octubre. Enguany, les manifestacions han deixat pas a altres accions reivindicatives com la penjada de senyeres als balcons o la pujada de fotografies a les xarxes. La Generalitat també ha volgut reconéixer «al poble valencià» per la seua lluita contra la covid-19 atorgant-li l’Alta Distinció.

El 9 d’octubre és el nostre dia festiu per excel·lència. Una diada en què també demanem més autogovern, un finançament just,una llei d’igualtat lingüística, una educació en valencià, i tot un seguit de reivindicacions socials i culturals que ens permeten avançar cap a un País Valencià més lliure i més democràtic.

Som un poble que lluita per les seues llibertats, una lluita que el feixisme intenta fer callar amb les seues contramanifestacions i els seus atacs. L’extrema dreta du massa anys assetjant i agredint, a cara descoberta i amb total impunitat, aquells que no pensem com ells. La nostra lluita era també la lluita de Guillem Agulló , la lluita de Miquel Grau, assassinats a mans dels feixistes per les seues idees polítiques. Cada 9 d’octubre també els recordem a ells, perquè per molt que bufe el vent no s’apaguen les estreles. H

*Portaveu adjunta de Compromís per Vila-real