El treball arriba, i encara que alguna gent li moleste, seguim endavant. I em referisc a la firma de l’inici de les obres per a l’enderrocament de l’antic IES Jaume I, i l’inici de la construcció d’un nou centre referent en tot el territori valencià. Gràcies a una política decidida del nostre company Vicent Marzà , que té l’objectiu de dignificar l’educació, tant a l’ensenyament, com a les aules, per a que siguen de carn i ossos.

Parlem de la major política en construcció de centres educatius de tot l’estat, i que servirà per dignificar una sector que va estar tacat fa uns anys, i que ara veu, com poc a poc, s’obrin nous col·legis i instituts, i es deixen a un costat les altres polítiques que pensaven en si mateix.

Aquest inici d’obres va a fer que Borriana, i el barri de La Bosca, reviscole amb la seua apertura. Perquè no m’equivoque si dic que ningú compta amb una recepta definitiva ni amb una fórmula màgica de com educar. Cada lloc té les seues necessitats educatives que es deuen cobrir de manera específica, i amb el nou institut cobrirem unes necessitats, i sobretot, en crearem de noves per a poder seguir endavant amb l’educació, un pilar fonamental de la nostra societat, més ara si cap.

Una educació flexible i el més allunyada possibles de models rígids, perquè el món està en continu canvi, i es necessari que els més joves s’adapten a nous contextos i circumstàncies, com els que ara estem vivint. Es necessari promoure valors socials com la igualtat, la justícia, la cooperació, la humanitat, perquè sols d’aquesta manera es pot animar als futurs ciutadans a ser motors de canvis estructurals i prendre consciencia de les necessitats reals del seu entorn.

No vullc oblidar tampoc el vell edifici, i les vivències i històries que s’han pogut viure. Professorat i alumnat que han passat per ixes aules, i que són part de la història de la nostra ciutat. I és que amb l’arribada de les noves instal·lacions, no hem de perdre l’essència d’un centre referent a la ciutat, i pel que han passat milers de veïns i veïnes nostres. L’essència es queda, i el seu emplaçament seguirà impassiu per sempre.

La importància de l’educació i d’aquest nou centre no radicarà en les seues instal·lacions, sinó en el seu contingut, i en seguir transmetent valors que ajuden a construir una societat més justa, igualitària, dinàmica i diversa. H

*Regidor de Cultura, Patrimoni, Normalització i Agricultura de Borriana