Quan comences un projecte nou, és important dedicar un temps a planificar. Organitzar les idees, partir de diagnòstics, fer balanç dels encerts i els errors i fixar metes, tot analitzant els recursos de què disposes per a acomplir-les. A Vila-real, com en la resta de municipis de l’Estat, acabem d’encetar un nou període. El projecte de ciutat, del canvi, que vam iniciar en el 2011 continua, tal com van demanar els veïns i veïnes de Vila-real el passat 26 de maig. Però, tenint en compte els principis que ens han guiat sempre, de millora contínua i inconformisme permanent, de mirar sempre endavant i no fer ni un pas enrere, hem de ser capaços de reinventar-nos cada dia. Reinventar-nos per a seguir avançant.

Des que vaig prendre possessió com a alcalde de Vila-real, aquesta ha sigut una de les nostres tasques principals: reorganitzar el projecte, posar en marxa de nou la maquinària per no deixar d’avançar, definir l’estructura institucional de la nova corporació d’un període que encarem amb responsabilitat i il·lusions renovades. Una vegada acordat per unanimitat de tots els grups --una xifra històrica de sis grups municipals-- quina serà l’estructura institucional de l’Ajuntament (és a dir, les normes i òrgans municipals, com anem a funcionar), una vegada també delegades les competències en l’equip, en aquells que han assumit la responsabilitat de treballar des del govern donant la cara davant dels veïns «a les dures i a les madures», encara ens queden alguns dies i alguns detalls pendents per a poder engreixar la maquinària de nou.

Perquè s’han incorporat a l’equip, tant de regidors i regidores com de personal de confiança, noves persones compromeses i valentes que necessitaran un temps d’adaptació a les seues noves responsabilitats, un temps per a conéixer-se entre els companys de treball, per a conéixer als empleats públics, a les entitats socials de la nostra ciutat en la seua inestimable ajuda, a les empreses, als comerços.

Hem constituït ja la Junta de Govern i nomenat els tinents d’alcalde d’aquest nou període, però ens queden encara per constituir les comissions informatives, que seran el marc del debat polític sobre les qüestions que afecten a Vila-real, les propostes de govern i també les preguntes de l’oposició, en la seua imprescindible tasca fiscalitzadora de l’acció de govern. També en aquest àmbit serem, a Vila-real, innovadors. Per això, a les tradicionals comissions informatives --Social i Qualitat de Vida, Oportunitats, Serveis Públics, Administració Local-- afegim la Comissió de convivència amb les penyes, creada en l’anterior mandat, i una nova comissió de peticions a altres administracions.

Estem treballant dur per a què, en tornar a la nostra patrona, la Mare de Déu de Gràcia, a la nostra ermita per acomiadar les festes de setembre, la maquinària estiga totalment engreixada per a fer front als molts i apassionants reptes que tenim per davant.

*Alcalde de Vila-real