No tenim més remei que aprendre d’açò que ens està passant. D’afrontar amb responsabilitat personal i col·lectiva la tragèdia del covid i de canviar el que calga per millorar el futur. Si. La pandèmia ens ha ensenyat moltes coses: la fragilitat d’una sanitat desmantellada per la dreta; l’heroisme de molts col·lectius; el patiment de treballadors i emprenedors; la irresponsabilitat dels polítics que alimenten l’odi... Inclús ens ha obligat a espavilar amb el teletreball i a videoreunir-nos... El virus ha evidenciat, a més, que és inajornable una nova mobilitat; obrir les ciutats a les persones; reconduir els nostres hàbits de consum i apostar per la proximitat...

Però als canvis els cal ajuda. I per fer-los possibles calen iniciatives com la Llei Valenciana de Canvi Climàtic, presentada per la consellera Mireia Mollà esta setmana, -que reservarà espais urbans per renovables, impulsarà la fiscalitat verda...- per aconseguir un món net de carboni. Per sort, la proposta de la Conselleria d’Emergència Climàtica no ha estat improvisada ni aïllada. Tot el contrari: en paral·lel, molts pobles han decidit ‘peatonalitzar’ places i carrers i apostar per mobilitat sense carboni, amb el suport, a més, de futures ajudes del Consell. Inclús alguns municipis han reduït espai rodat per ampliar terrasses. També a nivell estatal s’ha encetat aquest camí. El dia 19 es va presentar el projecte de Llei de Canvi Climàtic per neutralitzar emissions abans de 30 anys.

Així, en pocs dies, hem vist com Govern central, autonòmic i locals coincideixen en buscar en la transició ecològica opcions per millorar la qualitat de vida i les alternatives econòmiques. Perquè el covid passarà. Segur. I quan desaparega necessitarem un món millor i més preparat davant el canvi climàtic què, amagat rere la pandèmia, seguirà sent el principal repte de futur del nostre món.

*Portaveu de Compromís a la comissió d’Infraestructures de les Corts