L’avinguda de la Murà torna a estar oberta al trànsit, almenys entre setmana, i el tancament d’aquest cèntric vial es limitarà a dies i moments puntuals en els quals es realitzen esdeveniments per a dinamitzar la ciutat. Fa tres mesos, vam impulsar un pla de millora d’espais per a vianants amb la finalitat de garantir una desescalada segura, habilitant zones per al passeig i la pràctica de l’esport; facilitant l’ampliació de terrasses al sector hostaler --sens dubte un dels més castigats per la pandèmia-- i creant espais oberts en els quals realitzar activitats culturals, comercials i d’oci per a ajudar a la reactivació econòmica de Vila-real. Durant tres mesos hem mantingut el tancament de l’avinguda --sent conscients que existien crítiques a aquesta decisió-- perquè estàvem, a més, estudiant totes les formes possibles de retornar el mercat ambulant a la zona centre i aquest espai podia ser d’utilitat. Així mateix, la previsió de començar en breu les obres de reparació del carrer Ramón y Cajal per part d’una empresa local també aconsellava mantindre l’avinguda tancada per a facilitar els treballs. Però, en aquest moment, hem decidit revertir el tancament de la Murà, almenys entre setmana, perquè ara com ara resulta inviable retornar el mercat ambulant per qüestions de control d’aforament i les obres al carrer d’accés al pàrquing de la plaça Major encara tardaran unes setmanes a començar.

Governar és prendre decisions i els puc assegurar que no es prenen per capritx, sinó amb elements de criteri i anàlisi, intentant sempre fer el millor per a la ciutat. Ens guia sempre l’interés general, encara que som conscients que també podem equivocar-nos o no ser capaços que els nostres arguments arriben a la ciutadania perquè aquesta puga conformar la seua opinió amb una base sòlida d’informació.

El debat és saludable en tota societat democràtica, però no els atacs o els insults d’aquells que alteren la sana discrepància i la convivència, sobrepassant fins i tot els límits de la legalitat. Considere que des de les administracions públiques seria necessària una reflexió sobre els canals de comunicació amb la ciutadania, en una era de la híper informació que en massa ocasions no deixa espai per a l’anàlisi.

De la mateixa manera, urgeix també per part de tota la societat una nova mirada en relació al model de ciutat que volem per al futur, guanyant espais per als vianants i apostant per una mobilitat més sostenible, en la línia dels objectius de desenvolupament de l’Agenda 2030 amb els quals estem plenament compromesos des de l’Ajuntament de Vila-real. Necessitem aprofundir en un model urbà que facilite la dinamització cultural i comercial, una ciutat per a les persones, que no perda el ritme de desenvolupament econòmic però que garantisca la qualitat de vida dels seus habitants.

En aquests nou anys hem recorregut ja un llarg camí però, com sempre dic, encara queda molt per fer. El canvi des de 2011 ha sigut important: som el govern que ha impulsat la creació de carrils bici, amb una xarxa de 10 quilòmetres de vies específiques per als ciclistes, amb la idea que aquest mitjà de transport sostenible siga una alternativa. La creació d’espais oberts i amb protagonisme per al vianant també ha estat entre les nostres prioritats, amb projectes com la nova plaça de l’Estadi de la Ceràmica. El circuit de running del Termet o l’impuls al transport urbà gratuït són altres exemples. Sabem que és necessari avançar en aquesta transformació de la ciutat i a això ens vam comprometre. Ens mantenim ferms en els nostres principis però desgraciadament l’impacte de la pandèmia ens obligarà a alentir la velocitat de creuer que Vila-real havia aconseguit.

Ens adaptarem a les circumstàncies i, com sempre, donarem el millor de nosaltres per a tirar avant i que Vila-real continue sent la ciutat moderna a és, una ciutat que mira al segle XXI amb moltes oportunitats de desenvolupament i que no està disposada a fer passos arrere. H

*Alcalde de Vila-real