I quan ja no ens van quedar noves glòries per a oferir, Espanya va vindre i se’n va emportar fins a les nostres despulles».

Aquest podria ser el final d’un conte explicat per un avi a la seua néta d’aquí a uns anys en el nostre xicotet país maltractat. Del penúltim capítol d’aquest maltractament parlaven els mitjans de comunicació el mateix dia en què Felip VI es dirigia als seus súbdits explicant les virtuts de la democràcia i la transparència malgrat que a ell, íntim amic de la dictadura saudita, mai ningú li va votar i els seus comptes ni són públics ni estan sotmesos a la transparència. Aqueix dia, vam saber que Montoro ens aplicava a les valencianes el nostre 155 particular i intervenia els comptes de la Generalitat d’una manera bastant semblant a com ho havia fet abans amb Catalunya i amb l’ajuntament de Madrid. El pretext, en el cas valencià, és que la Unió Europea ha castigat a l’Estat espanyol amb una multa de 19 milions d’euros per manipular les xifres de dèficit de la Generalitat, per la qual cosa el Govern de Rajoy ha decidit castigar ara a les valencianes malgrat que el frau en els comptes el va cometre el PP durant el Govern de Camps. Així, l’inefable ministre Montoro controlarà totes les factures i expedients de la Generalitat i incorporarà noves exigències perquè el Consell puga rebre els diners del Fons de Liquiditat Autonòmica. Açò, en la pràctica, suposa la pèrdua de l’autonomia financera deixant al Govern valencià sense capacitat per a decidir les seues pròpies polítiques, ja que serà Montoro qui tinga l’última paraula i donarà, o no, el vistiplau a les inversions del Consell.

DESPRÉS que el PP decidira suspendre des de Madrid totes les lleis valencianes que protegeixen la gent més necessitada, lleis contra els desnonaments i la pobresa energètica, Montoro dóna ara una altra volta de rosca en la seua ofensiva recentralitzadora per tal de controlar des de Madrid tots els territoris de l’Estat, incloent-hi autonomies i ajuntaments. El partit de la Gürtel, Taula... i podria ser que del cas Magdalena Festa Plena, no pot permetre’s que altres demostren que es pot gestionar millor i sense furtar.

*Regidor de CSenMoviment