Recordo com el PSPV fa anys acusà al govern del PP, encapçalat per Alberto Fabra, d’haver copiat el Pla estratègic de Desenvolupament Econòmic. I aportà l’evidència de nombroses coincidències en els plans de Burgos, Ciudad Real, Telde (Gran Canària), Juárez (Mèxic) i Parque Caiza (Veneçuela). I el PP no va reaccionar. Van parlar d’inspiració. Ara, el PP ha detectat que dels 130 folis del document del Pla Estratègic de Turisme, n’hi ha 10 amb cridaneres coincidències amb un pla del País Basc.

Vaig agrair públicament al PP el seu treball de control. Ho vaig fer jo i ho va fer Patricia Puerta, responsable del Patronat de Turisme. En les primeres 24 hores es va rescindir el contracte i l’empresa es va comprometre a tornar fins al darrer cèntim. El que és evident és que la seua gravetat obligava a actuar amb la contundència que el govern actuà. I és evident, que per part del Patronat hi ha hagut un insuficient control. I això no es pot tornar a repetir. Des de l’àrea de transparència treballem ja en sistemes de control.

El problema ara és que el PP després de 8 mesos d’insustancial vida opositora, creuen haver agafat una pressa. I com oloren sang, han eixit en tromba a vore si es poden cobrar alguna víctima política. Un, dos, tres articles. Una, dues, tres notes de premsa. I en totes les declaracions, algunes imprecisions que per repetides, denoten formar part d’una estratègia muntada sobre mentides.

No és cert que no tingueren accés a la documentació. La van tindre durant tots els dies que marca el reglament. És veritat que el mateix dia van voler vore la documentació, i després d’alguns refrecs hi van accedir. El que el PP volia vore era una documentació que no formava part de l’ordre del dia, i que per tant, no figurava en la carpeta. Ni havia de figurar-hi.

L’ordre del dia parlava de la dació de comptes del document anul·lat. Però el PP volia vore l’expedient de contractació. Hi tenen tot el dret. Només l’han de demanar en el Patronat o en les Comissions. Els ho posarem infinitament més fàcil del que ens ho posaven a nosaltres. Des de dilluns poden anar al Patronat a estudiar-se l’expedient de contractació, ja que sembla que no ho van fer quan es va contractar.

Pérez Macian en unes declaracions s’aclama a mi, com regidor de transparència, i em demana que actue com a garant de la transparència. Li agraeixo la confiança, i li ben assegure que treballe, i treballaré per a que este govern siga d’una transparència modèlica. Però també li dic, que no em costa gens, perquè el compromís amb la transparència no és només personal, és de tot el govern del que jo forme part. H

*Vicealalde de Castelló