La pandèmia de la covid-19 i la crisi subsegüent serà (és ja) global i duradora en el temps. Però hem de ser conscients també que tindrà efectes diferents en els homes i en les dones. Aquesta realitat objectiva no podem perdre-la de vista si volem que les mesures que prenguem per a superar-la no deixen ningú enrere i siguen una autèntica oportunitat de canvi.

Una oportunitat en el sentit en què podria ser la primera pandèmia en la qual els impactes diferents en homes i dones siguen tinguts en compte alhora de prendre decisions polítiques. Per a això, serà necessari assegurar la disponibilitat de dades desagregades per sexe sobre l’impacte econòmic, la càrrega de les feines de cures i la incidència de la violència de gènere.

Una resposta veritablement efectiva a aquesta crisi requereix tenir en compte els impactes de gènere. Les professions sanitàries són en gran part femenines i no cal que els diga com de colpejat està aquest sector pels contagis. Estan més exposades encara aquelles persones encarregades d’atendre malalts a casa (professionalment o per vinculació familiar) i aquestes són, principalment, dones.

Encara no podem valorar les conseqüències laborals i econòmiques de la covid-19, però tenint en compte les dades d’altres crisis i la situació desigual de partida de les dones, els impactes negatius cauran en major proporció sobre elles. Per tot açò, introduir la perspectiva de gènere, de manera transversal, haurà de ser quasi obligatori en totes les respostes que haurem de donar per a superar la crisi. I caldrà dissenyar estratègies de mitigació centrades en els efectes econòmics en les dones i prioritzar els serveis de prevenció i resposta davant la violència de gènere.

Estrényer la bretxa existent i aconseguir una societat justa és fonamental en una veritable democràcia. Hem d’aprofitar aquest moment per a dissenyar mesures que impulsen canvis en la distribució desigual, però també per blindar el que és essencial i que ens acosta a totes i a tots a ser tractats i atesos per igual: la sanitat pública universal.

*Regidora de Feminismes i LGTB de Castelló