Fa uns dies, el focus ha estat sobre la Vall d’Uixó gràcies a Destaca en Ruta, la fira itinerant de transferència científica, tecnològica i d’innovació. Amb la seua organització hem reivindicat el nostre paper dins de l’economia provincial. A la nostra ciutat tenim empreses punteres en innovació i exportació i molt grans pel que facturen, però també per la seua responsabilitat social com han demostrat algunes d’elles amb la seua participació en esta mostra, ja que un dels seus principals objectius era crear sinergies entre els investigadors i la universitat i les empreses del territori.

Quan ens va sorgir l’oportunitat de coorganitzar esta fira no ho vam dubtar ni un moment, perquè no podíem deixar passar esta oportunitat de seguir avançant en el camí cap a un nou model productiu, en el qual l’I+D+I siga una pota fonamental del nostre teixit industrial i econòmic. Per això hem oferit un espai de networking i d’exposició, però també un altre de formació i debat sobre industrialització, emprenedoria, turisme i patrimoni, transformació digital i formació especialitzada, economia circular i sostenibilitat, amb les aportacions de professionals i tècnics en estos àmbits.

L’estratègia de desenvolupament que tenim per a la Vall va més enllà d’estos quatre anys, perquè tenim un pla a curt, mitjà i llarg termini. Començarem en les pròximes setmanes amb l’inici de les obres per a instal·lar fibra òptica en els polígons industrials, amb una inversió de 200.000 euros. Pareix mentida però en el món de la tecnologia en el qual fem una transferència bancària amb el telèfon mòbil, les nostres empreses no podien enviar els seus projectes a l’altra banda del món perquè no disposen d’una bona connexió a internet. Per fi en uns mesos això serà cosa del passat.

A mitjà termini, el futur passa per la construcció del pont entre els polígons Belcaire i Mezquita, condició indispensable per a aconseguir l’objectiu a llarg termini: crear sòl industrial. Un dels majors drames de la nostra ciutat és que si una empresa vol implantar-se en el nostre terme municipal no pot fer-ho perquè no hi ha sòl industrial disponible. Hem de revertir esta situació, perquè geogràficament estem en un lloc privilegiat al costat de l’autovia i ben connectats amb els ports i aeroports de València i Castelló.

A més hem de mirar al que està passant a només 15 minuts de la nostra ciutat, en Sagunt. Hem d’aprofitar el gran desenvolupament i creixement que està tenint Parc Sagunt per a acollir empreses auxiliars d’estos sectors. És una oportunitat que no podem deixar passar i per això este és el gran repte que tenim per als pròxims anys i no deixarem de treballar perquè la Vall d’Uixó siga atractiva per a eixes empreses, de manera que creen riquesa i ocupació en el nostre municipi.

Sense oblidar que el present i el futur passa pel turisme, perquè tenim la sort de comptar amb les Coves de Sant Josep, un recurs natural amb el qual ninguna ciutat pot competir. I per això estem apostant per aplicar la innovació i la tecnologia, no sols per tindre més rendibilitat econòmica, sinó també per millorar la protecció i la conservació de la cova. Hem de tenir cura d’allò millor que tenim.

*Alcaldessa de la Vall d’Uixó