Van demostrar que era cert. Que si s’aturaven, s’atura el món. La lluita feminista, constant, i massa voltes silenciada, va assolir una fita històrica. Van convertir la remor en un clam mai vist. Un crit unitari per la igualtat que va ressonar al carrers. Hi haurà un abans i un després del 8 de març de 2018.

Hi ha, no obstant, responsables polítics que s’entesten a ignorar la transcendència d’aquest 8-M. Els mateixos que abans de dijous criticaven la convocatòria d’una vaga feminista s’encaboten ara a ignorar com de profunds han de ser els canvis legals, d’estructura productiva, socials i educatius que la societat els està reclamant Si, em referisc als líders del PP y de Ciudadanos. A Rajoy i a Rivera. Els dos van criticar la vaga per considerar-la polititzada. I els dos van desprestigiar la convocatòria tractant de minvar la mobilització. Sí, és veritat que tant Rajoy com Rivera van acabar posant-se un llacet morat a la solapa. Només faltaria! Però ho van fer únicament per situar-se, almenys estèticament, fora de la caverna on a voltes semblen habitar. I, siguem clars, ho van fer només davant la força que va assolir el feminisme.

No ententen què este 8 de març va més enllà de l’estètica. És un clam massiu per una igualtat que ara només és teòrica; un crit al que cal donar resposta efectiva per dignitat amb accions polítiques i legislatives transversals i a tots els fronts.

Cal un gran canvi a les institucions i modificacions legislatives de fons, començant per l’esfera laboral, passant per l’impuls efectiu real de polítiques d’igualtat, el reforç de la lluita contra el terrorisme masclista; l’implementació de mecanismes contra la precarietat. I no sols això. Cal treballar, com està fent Compromís al Botànic i als pobles on té responsabilitat de Govern, a àmbits més amplis, incloent-hi la perspectiva de gènere dins d’espais abans inexistents, com l’urbanisme --a l’Alcora, per exemple, hem rebut un premi d’igualtat per la remodelació del carrer Sant Francesc--; o als pressupostos. Cal abordar la igualtat en totes les esferes.

Ja no ens val el «seguiremos trabajando» que va dir Rajoy. A les dones ja no els alimenten molles.

*Diputat de Compromís a Les Corts