Aquests dies en què els acadèmics i els mitjans de comunicació ens diuen quina és la paraula de l’any (en espanyol, clar, que el català, gallec o basc són per a la intimitat), potser siga interessant saber quina és per a cadascuna de nosaltres la paraula de l’any. Si em preguntaren a mi per la paraula de l’any a Castelló, potser triaria el mot «temoruc». I no estic pensant en la covardia i mesquinesa del PP local. En aquest cas em referisc a la falta de decisió o por que per moments sembla tenallar al govern municipal en la presa d’algunes de les seues decisions més rellevants i la clara intenció política existent quan obliden resoldre qüestions que són importants per a la ciutat.

Després de 24 anys de governs del PP, Amparo Marco tenia l’oportunitat de marcar diferències i obrir camins que permeteren llançar un missatge clar de canvi a la ciutadania. Encara que era imprescindible, no bastava amb esborrar tota ombra de corrupció i lladreria. Feia falta una mica més, eixe més que altres ciutats del canvi sí que estan aportant i que trobem a faltar a Castelló. Teníem l’oportunitat de sumar-nos a la marea del canvi municipalista i estem perdent l’oportunitat. Tant és així que per tímid, el canvi a penes es nota en la ciutat. Castelló segueix en mans dels de sempre, amb empreses que confessen haver finançat il·legalment al PP controlant els contractes municipals sense despentinar-se.

Seguim sense pisos d’emergència social per als casos més extrems de desnonament, no hi ha un projecte ambiciós que permeta presagiar un futur model de ciutat més verda, cuidadora i participativa i no veiem que el model cultural de Castelló es consolide més enllà de l’espectacle. El pla de mobilitat i el disseny urbanístic segueixen privilegiant l’ús del cotxe, se segueix sense posar límit a les emissions de contaminants del Serrallo i als orris del port i es van oblidar amb massa facilitat els compromisos pactats de recuperar el Pinar per al poble i de fer de l’aeròdrom un espai natural protegit. Els pressupostos de l’any 2018, els últims que gestionarà complets aquest govern, poden corregir part d’aquesta tebiesa i no s’hauria de desaprofitar l’oportunitat.

*Regidor de CS en Moviment