Durant aquests dies, a la nostra ciutat, hem viscut dos dates importants pel que respecta al tracte i l’empenta associativa i política cap al nostre patrimoni. La Nit de la Cultura, organitzada per l’Associació Cultural Amics de Vinaròs, i la recta final dels treballs de la Capella Santa Victòria, han sigut els punts d’inflexió per explicar i entendre què hem fet, què estem fent i què anem a fer per el nostre patrimoni.

Sempre de la mà d’entitats com la que he comentat, d’organismes supramunicipals com la Diputació o a través del propi treball de la nostra Brigada Municipal, hem avançat en aquest sentit:

Espais de la memòria: Recuperació de la cripta-refugi de l’església arxiprestal i del búnquer del port amb la seua neteja, condicionament i instal·lació d’enllumenat per posar-lo en valor i organitzar visites guiades que queden emmarcades dintre de les Jornades de la Memòria Històrica. Vinaròs és part indispensable per entendre la guerra civil, i és per això que també reclamem el nostre espai en el patrimoni de guerra.

Poblat Íber: Al costat de la Diputació, recuperem any rere any, part dels nostres orígens en un enclau com el del Santuari de la Mare de Déu de la Misericòrdia. Gràcies a aquest treball també hem posat en valor l’entorn amb la construcció d’una passarel·la i un futur mirador.

Arquitectura fingida: Les pintures de l’església arxiprestal no es troben en l’estat que deurien. És per això que aquesta legislatura, hem iniciat una línia de col·laboració directa amb la diputada de Cultura, Ruth Sanz, per buscar una solució per evitar la seua desaparició.

Capella Santa Victòria: L’últim espai de propietat municipal que faltava per ser restaurat i que comença a ser una realitat. Les seues pintures simulant arquitectura fingida, així com el treball interior que s’ha fet per preservar-lo de les humitats.

Queda un llarg camí per marcar el full de ruta per a un museu municipal necessari. Tot i això, la dignificació que durant les dos últimes legislatures se li ha donat a l’Arxiu Municipal, vaticina un futur pròsper per al nostre patrimoni. Treballem doncs, conjuntament, en aquest sentit.

*Alcalde de Vinaròs