La nostra alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, inaugurava el IV Congrés Magdalener divendres passat amb un missatge clar del perquè d’aquest fòrum participatiu: «La festa és més festa quan integra a més gent i més diversa». I és per això que el treball brutal de la companya Sara Usó i tot l’equip organitzador és summament important.

Sis mesos de treball, amb desenes d’hores de reunions, l’elaboració d’un centenar de documents, 61 comunicacions presentades, la inscripció de 651 congressistes i el suport directe i indirecte de 2.000 castellonencs implicats en el present i el futur de les festes. En una paraula: participació real.

Vull deixar de banda aquelles coses no tan positives. Debats, al meu entendre, interessats. Que si certs col·lectius no s’han implicat, que si s’aproven esmenes contradictòries, que si el mateix grup polític que diu que no es polititzen les festes presenta un fum d’esmenes, que si ha participat poca gent, etc. El que és prioritari és que s’està parlant de festa i que ho està fent qui vol, siguen ciutadans vinculats a ens festers o no.

CREC ESPECIALMENTE important el com per damunt del què. M’explique. Crec que més enllà de si els resultats del congrés magdalener resulten ser continuistes o innovadors, el veritablement significatiu és que es prendran decisions conjuntes.

Intel·ligència col·lectiva, sense importar el nombre de participants. Sempre seran més que quan es prenien decisions individuals o en despatxos. I per tot això estic molt orgullós d’aquest procés, d’aquest govern i de la tasca, a vegades poc entesa, de Sara Usó en el Patronat de Festes. Sempre hi haurà qui voldrà traure rèdit polític de processos com aquest, qui vora manipulacions o inclús confabulacions soviètiques. Per favor, separem el gra de la palla.

*Portaveu del Grup Socialista a l’Ajuntament de Castelló