Pasqualet, Marigracieta, Jaumet i Pinella són ja part indispensable de la nostra festa. A ritme de xaranga o del so tradicional de la dolçaina i el tabal, els gegants de Vila-real ballen, ens acompanyen en les desfilades oficials, juguen amb els veïns i veïnes, majors i menuts... Els gegants de Vila-real són ja una part tant important de la nostra festa que sobta recordar que només fa cinc anys que els tenim, de nou, amb nosaltres.

La tradició gegantera al nostre poble és, com a bona part del País Valencià, secular. Però les tradicions no tenen garantida la pervivència pel simple fet de ser-ho. Ben al contrari: defensar les nostres coses, aquelles que ens identifiquen com a poble, és un treball que no admet descans.

Quan vam arribar a l’Ajuntament, l’any 2011, els gegants de Vila-real eren poc més que un record. Gràcies a la perseverança i l’estima pel nostre poble de l’enyorat Pasqual Batalla, al treball de la Regidoria de Tradicions i a la il·lusió dels membres del Grup de Dolçainers i Tabalaters El Trull, l’any 2013, coincidint amb el 25é aniversari del Trull, els vila-realencs vam poder retrobar-nos amb les figures gegantines dels patrons, Pasqualet i Marigracieta, i dels reis Jaumet i Pinella, estilitzades i actualitzades.

Dos anys després, naixia la Colla Gegantera de Vila-real, que hui compta amb un grup de membres reduït però important: Pasqual Sebastià, Carlos Chiva, Javier Martín, Ángel i Javier López, Víctor Pons, Eric Miguel Llorens, el col·laborador borrianenc Òscar Reula i Laura Viciano, primera dona gegantera, incorporada recentment, a més de Natalia Martín i Ana Belén Millán, que, tot i no ser geganteres, són col·laboradores fonamentals en cada acte, donant suport i avituallament. Amb ells i amb Santi Cortells, regidor de Tradicions i també membre de la Colla Gegantera, el futur dels gegants està més que assegurat.

Fruit d’aquest treball constant, els quatre gegants de Vila-real presideixen els actes d’obertura de les festes patronals en les quals estem completament immersos, acompanyen la Mare de Déu de Gràcia en la seua arribada a la ciutat i en la processó i, com a digna portadora del nom de la patrona, Marigracieta i els seus companys participen en la Trobada de Gràcies que, any rere any, organitza la Junta de Festes.

Enguany, a més, a aquesta agenda intensa hem incorporat un nou acte, l’èxit del qual és una clara mostra de l’arrelament i l’estima que els gegants desperten entre els vila-realencs: els Gegants de festa, que han portat les figures dels patrons a ballar per la vila amb els veïns i veïnes, per primera vegada, a ritme de xaranga.

És així com les tradicions perviuen, constituint-se en element de cohesió i d’identitat social: amb el treball i la il·lusió de gent com la Colla Gegantera, amb innovacions que les fan més properes i adaptades a l’actualitat, sense perdre mai l’essència; i, per suposat, amb el suport inqüestionable de l’Ajuntament, en aliança continua amb la nostra societat.

*Alcalde de Vila-real