Que la dreta mai ha sigut d’avançar en temes mediambientals crec que ho tenim totes i tos clar, però amb l’entrada de la ultradreta en diferents institucions els passos cap enrere que estem patint són desproporcionats. Els ficaré un exemple.

Segur que aquests dies han sentit parlar de Madrid Central, un projecte engegat per l’anterior equip de govern de Madrid, encapçalat per Carmena, per a crear una gran zona on el tràfic està restringit per afavorir als vianants, als ciclistes, al transport públic... i reduir així les emissions de gasos contaminants. Aquest projecte no era fruit de la casualitat, Carmena no es va alçar un dia i va decidir que restringiria el tràfic al centre de Madrid perquè sí.

De fet, veiem com a les principals capitals europees tenen projectes com aquest o més ambiciosos per a reduir les emissions de gasos contaminants.

Madrid Central es va posar en marxa definitivament el 30 de novembre de 2018 i en mig any els resultats han estat immillorables, tant en la reducció de les emissions com en la pacificació del tràfic o en la millora de la convivència en les zones beneficiades per aquesta mesura. Un èxit.

Però això, a l’actual equip de Govern de l’ajuntament madrileny, format per les tres dretes, tant se’ls fa. No han mirat res, ni el resultat dels mesuradors, ni les enquestes sobre el grau de satisfacció del veïnat, ni res; han arribat i han anul·lat Madrid Central. El més gros és que se l’han carregat sense cap pla alternatiu, sense cap mesura substitutòria. Res, anul·lat i punt. Ja si això, en passar l’estiu miraran si fan algun pla nou, però, a hores d’ara, res.

És una decisió purament política i ací, a parer meu, és on està l’errada. Hui en dia, ningú es qüestiona l’obligació de prendre mesures per lluitar contra el canvi climàtic i reduir l’ús del transport privat a les grans ciutats. És hora de prendre mesures valentes i decidides, com ho estan fent totes les grans ciutats del nostre continent, independentment de qui les governe.

Quedar-se sense fer res no és una opció. La ciutadania ho sap, el senyor José Luis Martínez-Almeida, sembla que no. Esperem que no se n’adone massa tard.

*Regidora de Compromís per Castelló