El dimecres passat va fer 25 anys de la mort de Guillem Agulló que a mí, personalment, em va marcar moltíssim, perquè conec la seua família i perquè teníem amistats en comú de la facultat. El seu assassí va ser castigat a catorze anys de presó, dels quals només en va complir quatre.

Eixe mateix dimecres, un dels protagonistes de les notícies era Jacinto, l’ancià de 83 anys condemnat perquè en 2015 va matar un dels atracadors que havien entrat a sa casa i que estava torturant a la seua dona. La setmana passada també eixia a la palestra Pablo Casado, enmig de l’entramat de la falsificació de l’expedient de Cifuentes sobre un suposat màster que tot fa indicar que no va cursar. Casado va ensenyar documentació amb la qual va al·legar i demostrar que 18 de les 22 assignatures dels seus estudis havien sigut convalidades i va admetre que no havia anat mai a classe. Que vaja i que li ho explique als milers d’universitaris que paguen religiosament una pasta per obtindre un d’eixos màsters i compaginen la seua vida laboral i/o familiar amb l’assistència al curs. En paral·lel, el cantant Valtònyc està a punt d’entrar a la presó durant tres anys i mig per unes cançons contra la Corona. Mentrestant, un membre d’eixa Corona gaudeix de l’ambient suís a pesar d’haver estat condemnat a sis anys per corrupció.

El mateix dimecres passat, quan la remuntada històrica de la Juventus en el Bernabéu conduïa el partit irremeiablement a la pròrroga, l’àrbitre pitava un penal de Benatia sobre Lucas Vázquez que decidia el partit en favor dels merengues. No diré que no era penal (això ho deixe per als entesos i per a les tertúlies de bar), però la pregunta és: l’àrbitre hauria sancionat la pena màxima en la mateixa jugada, en el minut 92, en l’altra àrea?

Eixa és la qüestió central de tot el que vos he contat. Segurament és penal, però en l’altre costat s’aplicaria la mateixa regla?

*Alcalde de Betxí