Els castelloners i les castelloneres estem aquesta setmana gaudint de les nostres festes fundacionals, les Festes de la Magdalena. Unes festes que esperem i preparem amb molta il·lusió durant tot l’any. Unes festes que ens retroben amb els nostres orígens, la nostra tradició i la nostra cultura popular.

Comissions de gaiates, colles i tots els ens vinculats a la festa han treballat de valent durant tot l’any perquè siguen unes festes úniques, màgiques, inoblidables. Esforç i il·lusió de centenars de persones que es plasmen en nou dies intensos de festa al carrer, des del matí a la matinada; persones que son mereixedores de tot el nostre respecte i admiració per fer possible aquests meravellosos nou dies, on els de casa i forasters, gaudim de les millors festes del món.

Unes festes populars on conviuen tradicions i innovació, sempre mirant al futur tenint presents les nostres arrels, mostrant que són un gran poble, poble valent i treballador, amant de les seues tradicions, les que ens donen identitat, i obert a nous reptes.

CASTELLÓ és un poble acollidor i tenim el privilegi de tindre unes festes obertes i participatives on tothom ix al carrer a divertir-se, està feliç i intenta deixar de banda les diferències. Els castelloners i les castelloneres sabem divertir-nos deixant de banda la gresca, les polèmiques interessades, les polèmiques i els enfrontaments polítics. Entenem que és moment de compartir una voluntat comú: gaudir i desitjar que, any rere any, siguen sempre les millors festes.

No obstant això, aquests dies els castelloners i les castelloneres també estem veient com una caterva de polítics estan venint a Castelló a «gaudir» de les nostres festes. I dic «gaudir», així, entre cometes, perquè el que pareix que alguns han vingut a fer no és altra cosa que la de fomentar la crispació i l’enfrontament entre la gent del nostre poble. Alguns s’han entestat a parlar de coses que a la gent de Castelló ens importen més bé poca cosa.

I ara que estem en Magdalena, molts de nosaltres haurem tornat a cantar moltes de les cançons de la nostra cultura popular, una cultura que ens ensenya moltes coses importants, que ens aporta lliçons de vida i d’aprenentatge. I les cançons en són un exemple fantàstic d’açò.

FIXEU-VOS, per exemple, en la cançó de Les penes són que diu: «Les penes són no tindre un sou, morir-se el bou I la llocada, no collir vi, cànem ni blat i pel ramat fallar l’anyà». Aquesta popular cançó típicament magdalenera parla precisament de les vertaderes preocupacions de la gent corrent, com són no tindre ocupació, o que la collita patisca un mal any.

I són d’aquestes, de les preocupacions reals de la gent del nostre poble de les que a Compromís volem parlar. Són aquestes les que de veritat volem soluciona: la manca de treball, tindre un salari digne, que els llibres i el menjador siguen gratuïts per a tots els xiquets I xiquetes valencianes, que tothom puga accedir a la sanitat universal i que aquesta siga de qualitat, o que el nostre sector citrícola puga superar amb èxit les dificultats que està travessant últimament.

DES DE Compromís seguirem gaudint de les nostres festes, de la cultura popular i les cançons. Però mai perdrem de vista quines són les nostres penes i com volem desfer-nos d’elles.

*Portaveu del equip de govern a l’Ajuntament i regidora de Compromís per Castelló