Només cal pegar una fullejada a la premsa o a determinats canals i xarxes socials per entendre la moda de les fake news o la coneguda com post-veritat. En diu la definició que és un concepte utilitzat per «descriure la distorsió deliberada d’una realitat, amb la finalitat de crear i modelar l’opinió pública».

I per tal de deixar ben clar qui la sol utilitzar i qui no a la ciutat de Borriana, voldria explicar alguns detalls sobre la gestió económica municipal, els impostos i les taxes que en la darrera sessió plenària es van aprobar a la nostra ciutat. Perquè aquest equip de govern ha congelat durant els quatre anys que ha aprovat les ordenances fiscals municipals, tots i cadascun dels impostos als que ha de fer front la ciutadania, afegint diferents bonificacions per a aquells sectors de població que puguen tindre més problemes per fer front a eixa serie de pagaments. I ho hem tornat a fer aquest any i en eixa línia estem també tancant el pressupost del proper any, sempre, pensant en la gent de Borriana. Perquè supose que estaran d’acord en mi que fer front a les sentències judicials que ens obliguen a pagar, per exemple, 900.000 euros per el darrer dels regalets del PP durant la passada legislatura, és ser rigorós i complir amb la legalitat de fer front als compromisos adquirits amb empreses o particulars. Perquè reduir el temps de pagament per davall de 30 dies quan ha arribat a estar per damunt de l’any d’esperes, també és comprometre’s i complir amb la ciutadania. I perquè quede clar l’ús de la postveritat per part d’alguns, també els vull explicar el cas de la taxa per recollida de residus: a Borriana l’únic augment dins les taxes municipals en un total de quatre anys han sigut els 15 euros de diferència entre el pagament que es feia a 2015 i el que es farà en 2019. Menys de quatre euros per any per cada vivenda. Insistisc: per cada vivenda i no per cada borrianenc o borrianenca, com asseguren les postveritats d’alguns. Menys de quatre euros anuals per vivenda, si, per vivenda, i que s’apliquen per l’acord de 2012 d’incrementar l’IPC més un tres per cent per a les inversions en l’ampliació i millora de les instal·lacions.

Res més. Ací pensem en la gent, i no ens passem hores pegant-li voltes al diccionari o als percentatges per quadrar-los i que les mitges veritats sempre siguen per embrutar i posar en dubte una gestió económica honesta, realista i social. La que paga els errors del passat. De quan enlloc d’abonar les factures que havien signat, debien estar pensant en com arrodonir xifres per a un bon titular de premsa.

*Alcaldessa de Borriana