Una de les narratives d’aquests dies als mitjans de comunicació apunta a la deconstrucció del nostre sistema econòmic. Alguns es mullen i asseguren que estem lliurant les darreres batalles en contra de la deslocalització, el capitalisme a escala planetària i la fi d’una era de guanys escandalosament privats. Tanmateix, tinc els meus dubtes sobre l’abast d’aquesta primavera col·lectiva, perquè de moment estem centrats en la injecció de diners en una economia malmesa per la falta de consum d’una bona part de la població. Tornar a vehicular els diners és l’objectiu, per a propiciar les contractacions i tornar a créixer. Crec, però, que el canvi de model encara necessita una altra volta.

Sembla que, a diferència de la darrera crisi, hi ha motius per a pensar que la recuperació tindrà una lectura més participativa si pensem que els herois i les heroïnes pertanyen als serveis públics. No és una crisi financera i, per tant, els bancs hauran de tenir una actitud proactiva quan a l’expansió i l’estímul de l’economia. En aquest sentit, l’Ajuntament de Castelló ha de convertir-se en la palanca que done sentit a la resposta col·lectiva, cadascú des de la seua àrea, però sense perdre la perspectiva que el consistori és la casa de totes i tots i és un projecte col·laboratiu. Des de les regidories d’Educació i de Participació Ciutadana entenem que totes aquelles activitats que depenen de la ciutat educadora, hauran de ser estimulades. Així com aquelles que reactivaran l’economia als barris.

El Consell ha aconseguit protegir les escoletes infantils o els serveis de menjador també pateixen i patiran les empreses d’activitats de lleure, autònoms que treballen al voltant de projectes. És l’hora de pensar col·lectivament i quin millor dia per a dir-ho que avui, 14 d’abril. Commemorem la proclamació de la república, un període que va portar drets, diàleg i cooperació que ens van ensenyar que l’Estat ha de ser social. Aprenguem de les errades, sí, però també dels encerts del passat.

*Regidor d’Educació i Participació Ciutadana de Castelló