La reducció d’emissions de gasos contaminants és un dels principals reptes que tenim per davant com a societat. A més de l’indubtable impacte dels gasos d’efecte invernader en la pujada de la temperatura del nostre planeta que amenaça moltes formes de vida, la contaminació de l’aire ja és causa de més morts que el tabac --8’8 milions de morts prematures front a 7’2, dades de la OMS--, segons un estudi del mes de juny de la revista European Heart Journal. En els últims anys s’han implementat algunes mesures a la ciutat de Castelló que han reduït la xifra d’emissions de CO2 des de la signatura en 2009 del Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia en 2009: la recent substitució de l’enllumenat públic amb fons europeus i l’aposta per ampliar la xarxa de carrils són passos que avancen en la bona direcció.

També en els últims anys, malgrat tot, la preocupació ciutadana al voltant de la contaminació ha estat creixent, sobre tot vinculada als episodis de fortes olors al Grau de Castelló procedents --sembla-- de la indústria del polígon del Serrallo, sense que fins ara s’hagen alertat els mecanismes de control ambiental de la Generalitat Valenciana. Tot i ser una competència inicialment autonòmica, la Llei de Qualitat de l’Aire i Protecció de l’Atmòsfera atorga certes competències a les entitats locals, per la qual cosa i, atenent a la preocupació veïnal creixent, la regidoria de Transició Ecològica ens anem a implicar en la redacció d’un Pla Municipal de Qualitat de l’Aire en línia amb el Pla Nacional de Qualitat de l’Aire, tal i com ja han fet ciutats com Saragossa, Madrid o Barcelona.

Eixe Pla ha d’incloure, a més d’un reforç de les instal·lacions de mesura de la nostra atmòsfera, una foto fixa el més detallada possible de la situació atmosfèrica actual al nostre terme municipal i tot un seguit d’estratègies en política industrial, de mobilitat, de fiscalitat ambiental i de disseny urbanístic que ens puguen servir com a guia per avançar cap a una ciutat on tinguem un aire net i i respectuòs.

El camí cap a formes de vida i de societat sostenibles i respectuoses amb el nostre entorn i la nostra salut té un recorregut llarg, però no ens podem permetre ni caure en el pesimisme catastrofista ni en cert optimisme cientificista si volem dissenyar les polítiques públiques més útils.

*Portaveu Unides-Podem Casstelló