Sempre he pensat que, en general, som un poble poc habituat a parlar de política, ni de la més pròxima a la ciutadania, ni de grans ideologies. De fet, considere que hi ha, a qui interessa que siga així i que la gent passe del tema. Ja s’han encarregat de devaluar la gestió de les institucions menudes i grans, i que encara ara, tan lloable tasca, estiga tan mal vista, fent que molts no en vulguen saber res de política. Greu error, com deia Múgica, «només qui estima el seu poble el pot defendre» i només qui en parla i argumenta, el coneix i l’estima. I ho dic des de l’admiració als pobles on el debat de la política a tots els nivells és ben viu, ja que només les societats que es preocupen per la seua terra són aquelles que prosperen amb eficàcia.

TOT AÇÒ ho dic perquè ara mateix, està passant just el contrari. La gent parla, debat, critica, i inclús es posiciona. I pot ser per eixa manca de cultura de la discrepància, del debat madur i assossegat, les converses es converteixen en acalorades discussions de posicionaments estancs i absolutistes. I quan açò debilita les amistats tensant les relacions, i fractura les famílies, significa que alguna cosa estem fent malament com a societat.

Potser hi ha algú que, de forma completament irresponsable, fomenta aquesta polarització amb eixa idea de, «a rio revuelto, ganancia de pecadores». Considere que totes i tots, i en especial els que som representants públics, hem de treballar per evitar que es trenque la valuosa convivència en la qual vivim.

TOTS i totes hem d’evitar discursos que alimenten l’odi, tot el contrari, cal promoure la tolerància acceptant totes les idees que respecten a les persones i que siguen pacífiques i democràtiques. Des d’eixe respecte cal aprendre a dialogar, a debatre i a contrastar opinions, hem d’aprendre a escoltar i acceptar les diferències, i sobretot a continuar estimant-nos amb independència d’ideologies.

La convivència pacífica i respectuosa per damunt de tot.

*Regidor de Compromís de l’Ajuntament de Castelló