M’agraden els aniversaris. M’agrada fer anys. I m’agrada celebrar-ho. Amb la gent a qui li importe. Com que és en agost, no puc fer grans festes amb molta gent. Però m’agrada que em feliciten per xarxes. Està bé que hi haja gent que s’alegre de què hages nascut. Que, en essència, és el sentit de celebrar els aniversaris.

Aquest cap de setmana és l’aniversari de la ciutat. A diferència de les persones, que tenen un dia concret en el qual van nàixer, respecte a les ciutats agafem dies assenyalats. El dia en què alguna cosa es va formalitzar. Un document antic, una carta pobla, una concessió de terres.... Les festes de la Magdalena, per exemple, se celebraven molt abans de l’any en què considerem que és l’aniversari.

Hi ha ciutats que commemoren el dia en el qual van ser arrasades. Altres, quan van ser independents o annexionades. Al llarg de la història, les ciutats han estat venudes, comprades, regalades... Per sort, les decisions sobre les ciutats estan, cada vegada més, a disposició de la ciutadania.

De la mateixa manera que hi ha cultures que tenen fins i tot calendaris diferents: si ens remuntem al passat més llunyà, no tindrien les mateixes dades importants si mirem la ciutat des del punt de vista iber, dels musulmans o si preguntem als jueus. Privilegis, drets, cessions. Els espais de la ciutat tenien propietaris.

A Castelló es considera el dia 8 de setembre com el dia en què la ciutat va nàixer. Aquest any fa 767 anys. I volem fer festa. No recorde des de fa anys que se celebrara de cap manera. Igual sí, però si la ciutadania no s’adona ni participa en els actes, no deixa de ser una festa privada.

Des que vam entrar a governar a l’Ajuntament, vam voler fer una festa eixe dia. És el que passa quan t’estimes algú, que li vols organitzar un gran dia on tothom puga mostrar l’alegria. Perquè ens estimem la ciutat i treballem per ella. Tot l’any, no només a setembre. I l’estima s’ha de notar i s’ha de veure. Per això hem volgut organitzar una festa de més dies. Amb activitats i commemoracions durant més dies. I que aplegue a més gent.

Però, més enllà de la festa, hem de seguir mantenint la feina per fer de Castelló i els seus barris una ciutat on valga la pena nàixer i crèixer. Amb serveis de qualitat, amb una vida cultural rica i participativa. Amb una ciutadania satisfeta de ser de Castelló. Sense avergonyir-se de què els seus governants se la volen vendre al millor postor. Sense governar per als rics i poderosos i oblidar-se de les persones amb necessitats. En el benentés que estem gestionant els diners de la ciutadania i per això hem d’actuar de manera escrupolosa.

Celebrem l’aniversari de la ciutat. Amb el reconeixement al passat, la satisfacció del present i la preocupació pel futur. Preocupació per construir bases sòlides en tots els aspectes. Amb polítiques transparents, sense demagògies ni populismes que només pretenen embolicar. A les portes d’un nou Pla General, que garantirà molts drets sobre propietat del sòl. I que la ciutat tinga ja 767 anys no la fa una ciutat vella. Que celebrem l’aniversari amb recreacions del passat no implica que no siguem una ciutat moderna que mira cap al futur. I que no repetirà els errors del passat. Per molts anys, Castelló.

*Vicealcaldessa de Castelló