Vila-real és una ciutat dinàmica, oberta, molt activa. En els últims anys, aquest dinamisme s’ha vist reflectit al carrer, amb un increment exponencial de les activitats dels nostres clubs esportius, les associacions socials i culturals, les penyes, també els comerços, bars i restaurants. La multiplicació de les activitats al carrer ens ompli d’orgull, perquè significa que la nostra ciutat no es queda quieta, que es mou i que avança. Però el que no podem negar és que el major moviment al carrer té també un impacte important per a la ciutat, que es tradueix en un problema, un greu problema, de neteja urbana.

Tenim a Vila-real un problema amb la neteja, amb l’estat en què es troben els carrers i places en determinants moments --per exemple, després del cap de setmana--, els contenidors plens de fem o amb mobles o sanitaris abandonats a la via pública, amb el perjudici a la imatge de ciutat que açò suposa. És un problema que ens preocupa molt, però que també ens ocupa. I per això, estem treballant en un projecte integral i transversal que, implicant tota la societat local, ens permeta atallar la situació i millorar l’estat dels nostres carrers.

Vila-real ha de ser una ciutat neta. És un objectiu que ens hem de marcar tots, el conjunt de la societat local; un repte social indefugible per a no perdre oportunitats i garantir la convivència. Per a assolir aquest objectiu només hi ha un camí: embrutar menys i netejar més. Per aconseguir-ho, estem treballant en un pla integral que, a partir d’un equip de cinc professionals joves dels plans Avalem+, abordarà les distintes accions a desenvolupar per a arribar a un gran Pacte local per una Vila neta: un compromís de totes i tots amb el manteniment i la neteja de l’entorn urbà. Aquest pacte, que s’anunciarà a principis de l’any que ve, inclourà per primera vegada a Vila-real la creació d’un Observatori de la neteja al municipi, en el qual prendran part penyes, associacions, comerciants, indústries, consell de l’Esport i escolar i la Junta de Festes. Reforçarem els recursos, amb l’aplicació l’any que ve del 10% d’increment del contracte de neteja viària, però també la vigilància i les sancions. Anem a ser molt durs, modificant les ordenances i creant patrulles policials específiques; recuperarem l’ecoparc mòbil i establirem algun tipus de premis i incentius per als col·lectius que demostren major implicació en la lluita contra la brutícia.

La neteja al carrer és un problema que ens afecta a tota la ciutadania. A tots ens molesta passejar per una plaça plena d’escombraries, seure en una terrassa al costat d’un contenidor a vessar de fem, que els nostres fills i filles juguen en parcs plens de brutícia. És un problema de salubritat, d’higiene, d’imatge, de respecte i de convivència que no ens podem permetre. Tots i totes hem de ser també part de la solució. Per això, cal un gran pacte, integral i transversal, que implique tota la societat. Un gran pacte local per una Vila-real neta.

*Alcalde de Vila-real