Dilluns aprovem els pressupostos municipals. És la proposta més important a la que ens enfrontem cada any després del Pla General, el document amb més transcendència que pot aprovar un govern municipal.

I ho és perquè dels pressupostos ixen les polítiques que desenvoluparem, marquem les inversions, els programes, les subvencions i els serveis. Dit d’una altra manera, poder fer actuacions com acabar d’obrir el carrer Carcaixent, contractar més treballadors socials per tramitar la dependència, mantenir les ajudes als col·lectius feministes que treballen per la igualtat, millorar el servei de transport públic...

Ja veuen, els pressupostos impliquen gestionar molt bé els recursos públics, que són escassos i limitats, de la millor forma per la ciutadania. Nosaltres en Compromís ho tenim clar, els pressupostos que aprovem l’Acord del Grau han d’estar enfocats cap a les persones i per teixir la ciutat.

Insistim moltes vegades, però ho tinc més clar cada cop que veig els resultats. Compromís aposta per teixir la ciutat, fent inversions significatives en escoles, carrils bici, clavegueram, instal·lacions esportives, barris, parcs, reformes d’accessibilitat... tot un seguit d’obres que fan de Castelló i el Grau un espai millor per viure, és el camí que hem de seguir. Lluny de les obres faraòniques que la dreta prometia i que només servien per a soterrar milions d’euros, o bé quedaven en projectes mai realitzats.

Els nostres pressupostos cohesionen la societat. Les polítiques d’educació, ocupació, inclusió social, igualtat, gent gran, cultura... totes les polítiques que impulsem i que converteixen la nostra en una ciutat de drets i oportunitats.

La gratuïtat de llibres de text, la reducció de taxes universitàries, els programes d’ocupació per joves i majors de 55, la reducció del temps en què tramitem la dependència, la nova seu del banc d’aliments, el servei de teleassistència per gent gran, la prevenció de la violència de gènere... Volem una ciutat on puguem decidir que volem ser, accessible, amable amb la gent gran i la infància, on poder gaudir de les arts, del patrimoni, del que hem sigut i del que som.

Per això és tan necessari aprovar un pressupost. Un governant que baixa els braços i es resigna a no tenir-lo, no té cap tipus de projecte de govern.

El pròxim dilluns s’aprovaran els pressupostos. Estic convençut perquè hem treballat de valent perquè tiren avant, sé com han anat les negociacions, conec als socis del govern, sé la responsabilitat que sempre han demostrat. Confie plenament que divendres l’Acord del Grau com a mínim votarà junt l’aprovació.

Però em preocupa com arribem a aquest debat, si som capaços de sumar el millor que aportem cadascú, cedint en alguns punts per poder arribar més lluny i, el més important, orgullosos de poder contraposar un projecte de ciutat al no res de la dreta que tant de mal ha fet a Castelló.

Fugim de discussions innecessàries per l’excés de personalisme, que serien contraproduents per la ciutat, per aquest Acord del Grau i pel que vindrà en el següent manament. Si sabem sumar, guanyarem totes i tots, guanyarà Castelló.

*Vicealcalde i portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Castelló