Si per alguna cosa està servint aquesta crisi del coronavirus és per deixar en evidència moltes virtuts de la societat castellonenca, amb la que no puc estar més agraït per les mostres diàries de civisme i responsabilitat. La ciutadania està desbordant les previsions i, inclús, els manaments del govern.

Això sí, de la mateixa manera que han quedat reflectides les coses bones, també han quedat en evidència altres dinàmiques de treball poc productives i pecats, sobretot en determinades institucions i sectors. Cadascú ací sabem una història, però sí que hi ha una carència de la qual els vull parlar. I es farà especialment evident quan acabe la crisi sanitària. Una de tantes herències que ens va deixar el Partit Popular després de 24 anys de desgovern a Castelló i al Grau és l’absència d’un Pla General urbanístic. I és que un document com aquest no es fa ni en dos dies, ni en una legislatura i menys per un municipi gran com Castelló.

Quan vam entrar al govern de la ciutat sols hi havia un document realitzat de tots els que es necessiten. Compromís teníem molt clar que el Pla General entre els Acords del Grau i de Fadrell havia de servir per a desterrar l’especulació i acabar amb l’urbanisme a la carta, a més de per a acabar amb les desigualtats entre barris. Aquest pla ha de servir per a protegir l’entorn i per a fomentar el sector industrial i desenvolupar-lo crearà ocupació de qualitat i estable al nostre poble.

A més, un document com aquest és el que et done les ferramentes, perquè les empreses que vulguen créixer o les que vulguen instal·lar-se ací tinguen seguretat jurídica i garanties. El Pla General és un pilar bàsic pel desenvolupament del sector de la construcció. Darrere de cada obra hi ha arquitectes, enginyers, aparelladors, taulelleres, fusters, manobres... Molts professionals d’un sector que va ser castigat per l’especulació immobiliària i en què uns pocs es van fer rics i molts altres van quedar abocats a l’atur. Aquest sector que començava a veure la llum després de molts anys patint les conseqüències de l’economia del «pelotazo» ha quedat totalment paralitzat.

Justament perquè després de la crisi sanitària vindran les conseqüències a escala social i econòmica, la carència d’un Pla General en pesarà més que mai. Compromís per Castelló volem dissoldre eixa herència enverinada i hem decidit de treballar a tota màquina. Des de fa setmanes, les reunions sectorials d’urbanisme no s’aturen i els experts que hi participen aporten moltíssimes idees, estratègies, alternatives, calendaris... Som conscients que aquesta serà una de tantes assignatures pendents que caldrà superar amb nota per a revertir les conseqüències de la covid-19.

I ÉS QUE SI una cosa bona tenen les crisis, és que ens ajuden a veure quines coses no funcionen bé i ens donen l’oportunitat de canviar-les. D’aquesta, com d’altres, n’eixirem reforçats. Ho farem, com sempre, si en primer lloc posem les persones. I ho farem amb valentia i tornant a ser motor de canvi. Per tota eixa ciutadania que tant ens estan ensenyant durant aquest dies, per Castelló.

*Portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Castelló