L’any 2011, quan vam arribar al govern de Vila-real, el problema de l’habitatge era gravíssim. L’Ajuntament de Vila-real vam ser pioners en crear la comissió de desnonaments, que ha fet un gran treball a través de les entitats socials: Càritas, Joventut Antoniana, Creu Roja, la PAH, Sant Vicent de Paül, el Col·legi d’Advocats y també la Fundació Caixa Rural Vila-real, que s’ha mostrat sempre sensible en aquest tema.

El problema de l’habitatge ens preocupa i ens ocupa, tant ara com el primer dia. Però, fins ara, només havíem trobat entrebancs i una manca de sensibilitat per part dels qui tenien les competències en la matèria. Hui, amb la Generalitat del president socialista, Ximo Puig, i amb el Govern central de Pedro Sánchez, per fi trobem la sensibilitat i l’oportunitat.

El nostre model no és el de crear pisos només per a persones necessites, que estigmatitzen i no afavoreixen la integració. El nostre model és el d’ajudar la gent a poder trobar un habitatge en el mercat; però, mentre podem tramitar aquestes ajudes, apostem pel que hem anomenat pisos pont. La nostra voluntat ha sigut sempre la de poder comptar amb un parc públic d’habitatge que ens permetera oferir aquesta funció de pont; la manca de competències i els impediments no ens han deixat fins ara, tot i que mai s’ha deixat de donar resposta a les necessitats immediates d’habitatge a través de les entitats socials i els hostals de la ciutat, als que vull agrair la sensibilitat i la col·laboració, sempre.

Ara, el Consell del Botànic ha apostat per aquest tema de forma decidida i ha tret una línia de 12 milions d’euros, perquè es presente tota persona que tinga una casa i vulga vendre-la a la Generalitat. Aquesta oportunitat es produeix també gràcies al canvi en la Moncloa. No podem oblidar que, quan el PP governava a Madrid, fa només uns mesos, en lloc d’apostar per aquestes polítiques, el que es produïen eren vetos i recursos. És el que va passar amb la llei promoguda per la Junta d’Andalusia de la socialista Susana Díaz, quan va intentar fer una llei que possibilitava expropiar els pisos buits als bancs; el PP la va voltar. També ací, el Govern del Botànic ho va intentar, amb la llei de la funció social de l’habitatge, que el PP també va recórrer. Ara ha arribat a Madrid un altre executiu, amb Pedro Sánchez, que sí que creu en aquestes polítiques, posant les persones per davant i permetent que la Conselleria llance aquesta convocatòria, pionera, que no podem desaprofitar.

Per això, llancem ara a Vila-real aquest Pla d’habitatge social, amb el que crearem el primer parc d’habitatge públic de la ciutat, que done resposta a les necessitats socials d’habitatge, un dret recollit a la Constitució Espanyola. Amb aquest objectiu, hem creat una oficina, que ajude la gent a tramitar les sol·licituds per a participar en el concurs de la Generalitat, però també hem habilitat 250.000 euros per a adquirir pisos i 50.000 euros per a llogar habitatges directament des de l’Ajuntament que poder destinar a pisos pont que donen resposta a les necessitats socials, mentre disposem del parc públic d’habitatge que Vila-real necessita.

*Alcalde de Vila-real