En les últimes setmanes, Vila-real ha estat treballant, de la mà de tots els agents socials, entitats i grups polítics, en l’elaboració de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat, un document que ha de guiar el nostre futur i amb la qual, estic segur, rebrem el suport del Govern d’Espanya i de la Unió Europea per a seguir avançant en el camí que vam començar a traçar fa poc més de quatre anys. El treball fet és un dels nostres principals avals a l’hora d’optar a ajudes europees que poden significar una inversió global de més de 13 milions d’euros.

Fa quatre anys, vam posar Vila-real en un lloc de referència com a Ciutat de la Ciència i la Innovació, assolint una marca que ens ha permès formar part del club de ciutats innovadores. Aquesta distinció no és només un títol; és el fruit de l’esforç i el talent de tota una societat que, amb els nostres emprenedors, pimes, entitats i agents socials i d’innovació, avança decidida cap a un nou model productiu assentat en el coneixement i el talent. Les marques de Ciutat de la Salut i l’Esport, educadora i universitària i de Festivals, Congressos i Esdeveniments són altres dels pilars sobre els que hem vingut treballant en els últims anys i que ara ens permeten encarar l’oportunitat que se’ns obri amb els fons Feder amb garanties d’èxit.

Tot aquest treball és bagatge més que suficient per a encarar el repte que suposa l’estratègia DUSI de manera individual. Però açò no vol dir que ens tanquem a compartir un projecte de futur amb municipis del nostre voltant. Al contrari. Per això, i perquè hem volgut ser en tot moment responsables i coherents amb les nostres dimensions i la capacitat pressupostària de Vila-real, no esgotem ara el límit d’inversió autoritzada, amb la idea de poder participar en els pròxims mesos en una estratègia d’àrea metropolitana amb la qual deixem de competir entre municipis veïns per a competir junts amb el món.

Una altra circumstància s’afegeix a la feina feta i l’experiència adquirida a l’hora de col•locar-nos com una de les ciutat millor posicionades per a optar als fons europeus i és el fet que aquest treball és fruit de tota la societat; d’un consens polític i social històric per a dissenyar un pla estratègic que estic segur ens obrirà nous espais d’oportunitat. Tant és així que l’estratègia s’aprovarà hui en un ple extraordinari, a pesar que, tal com s’ha fet en altres municipis, no es requereix una aprovació plenària per a presentar el document. És una de les qüestions més importants per a mi, perquè significa que tots junts estem escrivint les pàgines del projecte compartit que és Vila-real. H

*Alcalde de Vila-real