L’ estat d’alarma planteja un escenari preocupant, no sols a nivell sanitari --que és el més urgent, el que té a veure amb les morts i els afectats per coronavirus--, sinó en l’àmbit econòmic i social. Sabem que, quan s’alce el confinament, no obrirem la porta de les nostres cases i ens trobarem el món tal com estava quan la vam tancar. L’augment del número de contagiats, les últimes dades de l’atur, les notícies que arriben d’altres països que manquen de recursos o tenen pitjors condicions per a afrontar la crisi… Encenem la televisió i veiem escenes i titulars que ens commocionen. Vivim una crisi inèdita, retransmesa en directe les 24 hores del dia. I en aquest context pot condir el descoratjament, el neguit, quan no la desesperació.

Però vull insistir en alguna cosa que no podem perdre de vista, encara que semble redundant: això passarà. Tornaran les abraçades, tornaran les tertúlies a les terrasses dels bars, tornaran a obrir-se les persianes dels negocis, tornarem a veure als nostres xiquets en places i parcs… No tinguem dubte. I, per a això, és necessari complir escrupolosament amb totes les mesures establides per a la protecció i la seguretat. Perquè com més es redueixen les possibilitats de contagi, menys impacte tindrà aquesta crisi sanitària. El confinament és dur, però necessari per a evitar la transmissió i, per tant, els efectes socials i econòmics derivats d’aquesta emergència i la seua duració.

Sabem que l’esforç que està fent ara la ciutadania és titànic i, per això, les administracions públiques hem d’actuar amb rigor i eficàcia. Des de l’Ajuntament de Castelló, estem treballant en un pla de resposta econòmica i social per a fer front a la crisi del coronavirus i pal·liar els seus efectes. Un pla per al dia després del confinament que gira entorn de tres eixos: la fiscalitat, les subvencions i la dinamització econòmica. Estem revisant tots els mecanismes en matèria fiscal per a ajudar als que pitjor ho passen, amb l’objectiu de propiciar la reactivació econòmica i la generació d’ocupació.

D’altra banda, ampliarem la xarxa pública d’ajudes per als col·lectius i sectors afectats, per a arribar allà on altres administracions no arriben. I posarem en marxa mesures de dinamització econòmica, de manera que l’Ajuntament es convertisca en un motor generador d’activitat. En aquest sentit, ahir vam anunciar el Pla d’Inversions de Reactivació Econòmica de Castelló (Pirecas) que preveu una gran quantitat de microobres i incidirà en pimes i autònoms. Per a elaborar aquest pla de resposta estem escoltant als sectors afectats, mantenint el contacte amb els representants de la societat civil, escoltant les seues propostes, les seues inquietuds. Aquesta situació la superarem de manera conjunta, amb la suma d’esforços i idees.

No podem deixar a ningú arrere en aquesta crisi. Serà difícil fer front a aquest desafiament, però ho aconseguirem, com ho hem fet altres vegades. Amb l’ajuda de les administracions públiques, amb la col·laboració de tota la societat. Entre totes i tots. És cert que cada embat ens deixa ferides, però les curarem. I aqueixes cicatrius ens recordaran que, una vegada més, ho vam superar.

*Alcaldessa de Castelló