La democràcia és una idea complexa. Des de Platon i fins als debats filosòfics actuals han tractat de resoldre què és i com funciona la democràcia. «Demos», poble. «Kratos», poder. Què és el poble i què és el poder. Des d’una mirada filosòfica idealista, la democràcia ha de perseguir idees bones en essència, universalitzables, indiscutibles. Platon, Kant, Rawls i Habermas en distints moments històrics han defensat amb enorme talent eixa escola. Des de la crítica materialista, eixe ideal universal seria desitjable, però impossible d’assolir i, per tant, la democràcia s’ha de basar en el reconeixement i l’encaix de la pluralitat de principis de justícia i de vida bona diferents, una negociació sempre imperfecta, sempre desequilibrada, sempre temporal, sempre necessària. Eixa convivència en la pluralitat és la base de qualsevol funcionament democràtic.

L’Acord de Fadrell aprovarem en els pròxims dies el nostre primer Pressupost Municipal, el segon que negociem en 4 mesos, atés que l’anterior es va vore interromput abans d’aprovar-se per la crisi de la covid-19. Durant aquestes setmanes de tramitació, el PSPV, Compromís i Podem Esquerra Unida hem posat damunt de la taula idees, plantejaments i requeriments per a eixe Pressupost, legítimes totes elles, i diferents entre sí. Hem negociat intensament eixe Pressupost, perquè la nova situació social ens obliga a revisar les nostres idees i les polítiques públiques que d’elles es concreten per adaptar-les a un nou context. És inevitable políticament i saludable democràticament.

Durant els pròxims mesos eixa pluralitat ha de servir-nos com a mecanisme de deliberació, de discussió i de planificació de les millors polítiques públiques per eixir d’esta crisi. Qui considere que té en la seua propietat les millors idees, cometrà l’error de no reconéixer la legítima defensa d’altres diferents i serà incapaç d’assolir els acords necessaris per fer avançar els governs. Però també qui considere que eixa deliberació pot assolir un consens estable, universal i indiscutible que supere totes les ideologies, també s’equivocarà.

PRECISAMENT eixes ideologies i eixes alternatives possibles seran sempre la mínima garantia democràtica de la ciutadania per corregir (puntualment i entre opcions limitades) l’acció dels seus dirigents. La pluralitat de l’Acord de Fadrell és la seua major virtut per incorporar més mirades, per multiplicar l’acció disgregada de cadascuna de les forces polítiques que el vam signar i per transformar Castelló cap a una ciutat construïda sobre els pilars progressistes de la redistribució de la riquesa, la sostenibilitat ambiental i la igualtat entre homes i dones. Cuidem-la.

*Portaveu de Podem EUPV