Just ahir es complia un any de legislatura. Un any des que l’espai social de l’esquerra de Castelló vam assumir tasques de govern després de més de tres dècades d’oposició o de falta de representació, tot i amb un retrocés respecte a 2015. Just este any es compleix també amb la III Assemblea Valenciana de Podem per triar a la nova direcció autonòmica en marxa. Hem presentat l’equip Un Podem al Capdavant que tinc el plaer d’encapçalar per situar dos elements que enteníem centrals per al futur: la necessitat de recuperar l’audàcia intel·lectual per marcar els horitzons dels governs en els quals participem; i la necessitat d’una volta implicar-nos en l’arrelament local de Podem. Totes les persones inscrites a Podemos podeu votar fins demà, dimecres.

Durant este any hem comprovat la dificultat de la gestió governamental amb vocació transformadora, que tenen bàsicament tres dimensions: la nostra pròpia inexperiència de govern, la correlació de forces desigual amb el Partit Socialista en els governs i la burocratització de les administracions necessària per estabilitzar serveis però que dificulta la implementació de noves polítiques públiques. A eixes dificultats se li ha sumat el tancament de l’esperit disruptiu posterior al 15-M que a Castelló es va vore reflectit en la dissolució de Castelló en moviment.

Tot i les dificultats, este any hem començat a apuntalar ciments per executar polítiques que poden ser molt transformadores per Castelló. Tenim estratègies per reconduir la construcció cap a la rehabilitació sostenible dels nostres edificis i afavorir l’autoconsum de comunitats de veïns i la sobirania energètica, hem reactivat el Consell Agrari després de més de 10 anys, hem donat el primer pas per tindre un Pla de Qualitat de l’Aire Municipal... És poc per ara, el balanç no és ni molt menys sobresalient. Però la crisi de la covid-19 no ens permet perdre l’ànim, perquè els canvis que necessita Castelló s’han tornat encara més urgentsa. Ens calen tots els esforços per a estudiar, per treballar, per aprendre noves mesures, per ser més valents per defensar les nostres polítiques davant qui les rebutja. Perquè encara som més necessaris perquè el Castelló post-crisi de la covid-19 siga més igualitari, més sostenible i on les persones que vivim ací tinguem més llibertat i drets per desenvolupar les nostres vides.

*Secretari General de Podem Castelló