El resultat electoral de Galicia en Común, Podemos i d’Elkarrekin Podemos a les eleccions de diumenge passat a Galícia i Euskadi ha sigut una derrota enorme, sense excuses. Recorde l’inici de la XI legislatura al Congrés, la primera de Podemos a l’inici de l’any 2016, on el grup parlamentari confederal de Podemos-En Comú Podem-En Marea teníem veritables maldecaps per cuidar la pluralitat territorial amb una estratègia compartida. La legislatura havia començat convulsa per la negativa de la Mesa del Congrés a constituir grups parlamentaris propis de Compromís-Podemos, d’En Comú Podem i d’En Marea, les tres confluències territorials que van contribuir a sumar aquells 69 escons. Compromís va abandonar el grup parlamentari i es va integrar al grup mixt. En aquell moment jo treballava amb la diputada per València, Àngela Ballester, i reivindicàvem un perfil diferenciat de la resta de diputats i diputades.

Al debat d’investidura de Rajoy van intervindre com a portaveus del grup parlamentari, a més de Pablo Iglesias, Xavi Domènech per En Comú Podem (hui retirat de la política) i Alexandra Fernández per En Marea (des de diumenge, diputada gallega pel BNG). En eixe moment les diputades de Podemos per Euskadi demanaven també perfil propi, i també Teresa Rodríguez feia el mateix com a Secretària General d’Andalusia per al seu territori.

La crisi territorial per resoldre en Espanya es reproduïa internament en Podemos i les seues confluències, i l’encaix d’eixe ecosistema polític era complex i eixigia anar més enllà de les estructures federals que fins eixe moment havien assajat el Partit Socialista i Izquierda Unida. En algun moment eixe treball va fallar. És molt fàcil dir-ho després del resultat de diumenge, d’haver passat de liderar l’oposició a Feijoo a estar fora del parlament i d’haver perdut la meitat dels representants al parlament vasc, però cal dir-ho: va ser un error renunciar a l’intent de construcció d’eixe espai polític confederal que, com deiem en aquell moment, anés avançant des de l’estructura interna com havia de ser la futura Espanya plurinacional. Hi han altres factors, però després que pel covid paregués aparcada, diumenge la crisi territorial d’Espanya va tornar a cristalitzar i la derrota de Podemos mostra que sols des d’una esquerra confederal es podran donar respostes convincents.

*Secretari General de Podem Castelló